1000 DANA PROLJEĆA

Pozdrav svima!

Ja sam Tomislav Perko – putnik, putopisac, i nesuđeni osvajač najboljeg posla na svijetu.

Nakon gotovo pet godina putovanja po pet različitih kontinenata, legao sam na ležaljku u jednom ribarskom selu na obali Ekvadora, i bacio se na pisanje knjige.

Bio sam odlučan u namjeri da sve što znam o putovanjima stavim na jednu hrpu, i time odgovorim na pitanja koja mi mnogi već godinama postavljaju:

 • Kako je moguće putovati gotovo besplatno? 
 • Koliko je moj način putovanja siguran? 
 • Koji su mi najgori, a koji najljepši trenuci na cesti? 
 • Na koji se način može zaraditi putujućI? 
 • Kako pronaći sponzore?
 • Kakve su reakcije roditelja i okoline? 
 • Zašto uopće putujem? 

Pošto je na sva ta pitanja nemoguće odgovoriti jednostavno, kratko i sažeto, krenuo sam odgovarati na jedini mogući način – prepričavanjem svoje životne priče. Na puno opširniji, iscrpniji i intimniji način od onog kojim sam godinama dijelio svoje priče s ekipom preko fejsbukabloga i jubitoa.

Pisao sam o studentskim danima, o vremenu kad sam imao cijenjeni i odlično plaćeni posao brokera, o naizgled bezizlaznim financijskim problemima, o preokretanju života naopačke, o prvim upućivanjima na cestu s ruksakom na leđima, te o pronalaženju puta kojeg ću slijediti idućih godina – putujući.

Pisao sam o autostopu po nebrojenim državama, spavanju u domovima neznanaca, kampiranju pored ceste, hranjenju po supermarketima i ispijanjima pivi na klupicama, volontiranju, brojnim anegdotama koje su me zadesile na putu, prirodnim ljepotama koje su me ostavljale bez daha, i o predivnim ljudima koje sam susretao usput.

Pisao sam o ljubavi.

Iako je prvotni plan bio da knjiga prvenstveno govori o mom posljednjem, najvećem i najdužem putovanju – 1000 DANA LJETA, došavši do sto-i-neke stranice shvatio sam da s tom tematikom još nisam ni započeo, da se toliko toga ima za ispričati o svemu što je njemu prethodilo.

A kako ljetu prethodi proljeće, i kako je to razdoblje također trajalo (otprilike) tisuću dana, knjiga je dobila svoj očiti naziv: 1000 DANA PROLJEĆA.

I ta je knjiga, sada, nakon četiri mjeseca prisjećanja, pisanja, brisanja, uređivanja – konačno gotova.

 

Zašto vam pišem sve ovo, i zašto vi to čitate?

Odgovor je vrlo jednostavan – trebam vašu pomoć.

Knjiga je napisana, ali da bi ugledala svjetlo dana – treba ju i urediti, prelomiti, prevesti na engleski, tiskati. Kako sam odlučio da ću ju izdavati u vlastitoj nakladi, za sve to mi je potreban novac. Kojeg, pošto sam godinama putovao svijetom, živio život punim plućima te skupljao iskustva i zapisivao ih u malu crnu tekicu – nemam.

Tu vi uskačete u čitavu priču!
najdražu majicu koja je sa mnom proputovala svijet,

ručno izrađene kožne pletene narukvice s perlicama (čime direktno pomažete sirotištu “Mali Dom”, u Keniji),

fotografije s mojih putovanja uokvirene u Okvirstagram™ okvire (21×27 cm),

 

…i još mnogo toga!

Kako možete sudjelovati?

Proces je vrlo jednostavan: s desne strane, pored ovog teksta, pronađite nešto što vas zanima, te ćete s par klikova, uz sigurnu transakciju putem kreditne/debitne kartice, za svoj novac dobiti nešto od ponuđenog.

I uz to, pomoći ćete mi u financiranju čitavog projekta, koji ovisi o prikupljenim sredstvima – što se više novaca prikupi, to će knjiga biti ljepša i kvalitetnija. Tvrdi uvez, fotografije uz tekst, tisak na recikliranom papiru – samo su neki od detalja na koje vi možete utjecati.

Očekivani minimalni troškovi:

 

Dok čitate ovo, ja trčim po tiskarama, pijem pivu s urednicom, sređujem prijevod knjige na engleski jezik, i dogovaram turneju. Turneju na koju ću se, kada sve ovo bude gotovo, sredinom svibnja, uputiti po Lijepoj Našoj i okolnim zemljama – autostopom. U mnogim ću gradovima održavati predavanja o mojim putovanjima, te u isto vrijeme – promovirati i prodavati knjigu.

Tko zna, možda se i vidimo u vašem gradu. I ako ste si upravo vi uzeli knjigu sada, i pomogli mi u čitavom procesu izdavanja, dobit ćete ekstra dugi zagrljaj kad vas vidim.

 http://igg.me/at/1000daysofspring/x/4970575

– ako imate kakvih pitanja slobodno me kontaktirajte na 1000daysofspring@gmail.com 🙂

3 misli o “1000 DANA PROLJEĆA

 1. baba sabljuša Odgovori

  ajde ti sinko moj meni uskopaj za luka,
  očisti brazde i kupinu, donesi burilo vode,
  otraj janjce u ogradicu, zadrači klanac…
  pomozi staroj babi, a ne smucat se po bilom svitu.
  znaš li ti , di je naša milava, šestak, ugravače?
  a znat ćeš kad se bude dililo, a sad te nije briga.
  ajde sinko, nek te Bog čuva, ja ću se opet pomolit za te.

 2. susjed Odgovori

  na koga je mali, deder mi kaži komšinice!
  ja , stvarno ne znan, niti san iz ovog svatijo.
  pojasni komšinice, muke ti ježeve.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.