25 godina misništva don Grge Grbešića

U nedjelju 11.rujna 2016 u župnoj crkvi Sv.Mateja u Tovarniku, slavljena je svečana sv.misa povodom srebrenog jubileja – 25 godina od Mlade mise don Grge Grbešića. U prepunoj župnoj crkvi misu je predvodio slavljenik don Grgo, a u koncelebraciji su bili župnik don Stjepan Vukovac i još 2 svećenika.

Pjevane dijelove mise pjevala je klapa Dobrkovići i župni zbor iz Tovarnika.

Bio je to lijep, vedar i ugodan dan, a misa je protekla u toplom ozračju zajedništva i iskrene molitve.

Na službenim stranicama Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu o don Grgi piše sljedeće:

“Doc. dr. sc. Grgo Grbešić rođen je 28. veljače 1964. u Dobrkovićima, Široki Brijeg. Na kraju teološkog studija (1985.-1991.) zaređen je za svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije. 1994. g. magistrirao, a 1999. doktorirao na Papinskom sveučilištu Gregorijana na temu: “Pitanje prijelaza iz Srpsko Pravoslavne Crkve u katoličku Crkvu u biskupiji Đakovačkoj i Srijemskoj od 1941. do 1945.”

Na KBF-u u Đakovu od 1997. g. predaje crkvenu povijest, metodologiju znanstvenog rada, kršćansku mistiku i protestantizam. 2004. godine izabran je u znanstveno-nastavno zvanje docenta. U isto zvanje ponovno je izabran 2014. godine.

Sudjeluje na različitim nacionalnim i međunarodnim znanstvenim skupovima, održao je brojna predavanja i tribine svećenicima, studentima, intelektualcima (liječnicima i profesorima) o različitim temama iz opće i nacionalne crkvene povijesti i duhovnosti. Radovi koje objavljuje uglavnom se temelje na ne objavljenoj arhivskoj građi.

Od 2010. g. obnaša službu duhovnika za studente laike u Studentskom domu u Đakovu.

Voditelj je znanstvenoistraživačkog projekta o biskupu Strossmayeru kojim se istražuje arhivska građa u biskupijskim arhivima u Pečuhu i Kaloči.

Povodom 200-te obljetnice Strossmayerova rođenja KBF u Đakovu povjerio mu je organizaciju znanstvenih skupova u Đakovu, Beču i Rimu”.

U zanimljivoj propovijedi don Grgo je obradio temu iz evanđelja o izgubljenom sinu, s naglaskom na Božje milosrđe.

Na kraju mise u kratkom nagovoru don Grgo je ispričao kako je njegovo mladomisničko geslo bilo i ostalo:  U TEBE SE GOSPODINE UZDAM!

Na kraju mise, klapa Dobrkovići je u znak zahvalnosti don Grgi i kao pozdrav puku održala mini koncert, a u najavi su rekli:

“Dragi slavljeniče, don Grgo, poštovani oče župniče Stjepane i oci svećenici, dragi gosti i dragi vjernici župe Tovarnik!

Pozdravljamo vas ispred sela Dobrkovići, u kojem se naš Grgo rodio, pozdravljamo vas ispred župe Široki Brijeg u kojoj je Grgo primio sakarament krštenja. Velika nam je radost i čast, da ovu svečanu sv.Misu i ovaj dan slavimo skupa s vama.

Kratkim koncertom, koji slijedi, don Grgi želimo zahvaliti za iskreno prijateljstvo i podršku u našem radu, te gostoprimstvo, koje nam daje, evo već 10 godina.

Slijede pjesme:

– Evo ti pjesmom vraćam

– Ćale moj

Mi, prijatelji i rodbina iz sela Dobrkovići, žarko smo željeli biti ovdje tog ljeta prije 25 godina, na Mladoj misi našeg i vašeg don Grge. No, mirisalo je na rat. Rekli su nam da su neprijateljski tenkovi s druge strane pred Tovarnikom, a i put nam je bio na mjestima zapriječen balvanima.

Samo vi, koji ste tada bili ovdje, znate kako je bilo.

Danas, hvala Bogu, dolazimo slobodno u dragu nam i jedinu domovinu Hrvatsku! Zato ćemo na kraju zahvaliti svim našim braniteljima, koji su nam svojim viteštvom izborili mir i slobodu.

Za kraj, dvije domoljubne pjesme:

– Bože čuvaj Hrvatsku, i

– Podno Klisa.

 

Nakon misnog slavlja don Grgo je pozvao goste, rodbinu i prijatelje na zajednički ručak. Uz bogata slavonska jela i misno vino iz podruma đakovačke biskupije, toplo obiteljsko i prijateljsko ozračje upotpunila je klapa Dobrkovići pjevanjem domoljubnih i drugih pjesama.

Kao sudionik ovog susreta i pisac ovog teksta, iskazujem svoju zahvalnost Bogu za dar don Grge i sva dobra koja je preko njega dao”. (I.S.)

5 misli o “25 godina misništva don Grge Grbešića

 1. susjed Odgovori

  čestitamo don Grgi- koliko tetka Kata zanj moli,
  i triba bit tako uzoran svećenik.

 2. Ime * Odgovori

  Cestitam nasem Grgi. Neka mu Bog da snage, mudrosti i ustrajnosti i dalje propovijedati rijec Bozju.

 3. vicmajstor Odgovori

  a bilo bi lipo, da nam ispriča neki vic!
  da ga čujemo kako se smije…
  još pamtimo njegove šale, smijeh i dar za humor.

 4. njegov rodjak Odgovori

  Cesttka Grgi tubica i neka mu dragi Bog i dalje bude pratilac na njegovu putu!
  Ima li sanse da pistane biskup?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.