Antin otar

Ante se došavši s Lisa skrasio u Grbešića i tu mu se rodilo 5-6 sinova, a sinovi su imali isto toliko svojih potomaka, pa su tako nastali današnji Grbešići. U neposrednoj blizini na Kruškovcu iznad Ljubotića govorila se tajno misa u kojoj je i rečeni Ante sudjelovao.
Ante je često išao u Brinu čuvati ajvan (ovce, koze i goveda). Čuvajući blago često je znao moliti i pjevajući ponavljao pojedine misne tekstove. Legenda kaže da se njegovo prekrasno pjevanje sviđalo vilama koje su ga neumorno zvale k sebi.  Vila je bilo svuda uokolo do kud god nije dopiralo crkveno zvono. Antino stalno ignoriranje vilinskih poziva učinilo ih je ljubomornima, a poznato je da  s vilama nema šale i uđeš li  u sukob s njima neminovno ćeš ga izgubiti. Vile su u legendama okarakterizirane kao nadnaravna, dobrohotna i plemenita bića, visokoga stasa, dugih i rasčešljanih kosa koje padaju preko bijelih haljina. Nikome zla nisu donosile osim onima kojima bi se zamjerile.

Antin otar

Budući da Ante pjevajući nije odgovarao na vilinske opetovane pozive, to ih je toliko ozlojedilo, da su skovale osvetu. Jednoga dana po odlasku u Brinu na ispašu Ante se nije vratio kući. Legenda kaže da su ga ljubomorne vile usmrtile, a za opomenu drugima ostavile obješenu Antinu džigaricu ispred ulaza u već spomenutu spilju. Nakon izvjesnog vremena ta je spilja prozvana Antinim otarom jer mu je često služila za odmor, a pri lošem vremenu  kao zaklon.

Antin otar

Antin otar

Preplašeni i zbunjeni suseljani dugo su vremena zbog groznoga događaja izbjegavali muškom potomku davati ime Ante da ga ne bi sustigla ista  sudbina.
Tek je nekoliko naraštaja kasnije, kada su strašne uspomene izblijedile, na nagovor susjeda, a uz potporu dviju bala sijena jedan muški potomak dobio ime Ante. Taj dugo očekivani Ante  otac je nedavno preminule Mile Grbešić – Šišalice.

Prije nekoliko godina u Antin otar postavljen je blagoslovljeni kip sv. Ante kojega je postavio Ivo Hrkać – Andrijin.

2 misli o “Antin otar

  1. Maniti Ante Odgovori

    Konačno jedna priča i o grbešićima i našem dalekom pretku manitom Anti!? Sada, gledajući iz ove današnje perspektive, maniti Ante i nije bio tako manit, već je vjerojatno bio malo ispred svog vremena, budući je volio prirodu, životinje i biljke!?
    Predlažem autoru, koji očito hoda tim vrletima, da se uspne iznad Kruškovca, odnosno Antinog oltara, snimi stare zidine i izmjeri im dužinu i širinu, pa stavi na ovu stranicu. Biti će vrlo interesantno!
    Pozdrav!

  2. Kako maniti ? Odgovori

    Manitim su ga proglasili ostali Grbešići koji nisu iz Dobrkovića. Vidi se danas po njegovim potomcima i njihovoj uspješnosti koliko je taj gospodin bio pametan i inteligentan.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.