Blagoslov polja

Blagoslov polja nije samo tradicija, već zahvalna molitva  Svevišenjem koji je jedini istinski darovatelj svih koji mu se utječu. Ovom prigodom zahvaljujemo za sve plodove koje nam Gospodin udjeljuje preko našeg truda na poljima, ali i sav trud i rad kojim ostvarujemo za dostojan život. Također molimo da svaki naš rad bude pošten i blagoslovljen, a naš život poštovanja dostojan. Vjerni puk predvođen svećenikom, usrdnim molitvama i zazivima išće zaštitu od  svih ovozemnih zala.

Obred blagoslova polja započinje pjevanjem litanija u kojima se zaziva sve svete patrijarhe i proroke, svetog Petra i Pavla  i ostalo društvo nebesnika. Svećenika u procesiji prate  ministranti koji nose križ, svijeću, tri svijeće  i blagoslovljenu vodu. Nakon litanija svećenik pjevajući zazivlje, a puk odgovara.

-Svećenik:„Po znamenju Svetog križa od neprijatelja naših.“ Puk odgovori: „Oslobodi nas, Gospodine.“

Svećenik prekriži istok s križem uz riječi:U ime Oca i …“ Svećenik se okrene prema jugu, potom zapadu i na kraju prema sjeveru, ponavljajući zazive.
-Svećenik:„Od munje, groma, grada i zle godine.“ Puk: „Oslobodi nas, Gospodine.“

-Svećenik:„Od kuge, glada, rata, trešnje i zla svakoga.“ Puk: „ Oslobodi nas gospodine.“
-Svećenik:„Da se dostojiš plodove zemlje dati i uzdržati.“ Puk: „Tebe molimo usliši nas.“

Tako se molilo i još uvijek moli na ovozemnim počivalištima naših najmilijih, a

potom slijedi  euharistijsko slavlje.

Vjerojatno će netko reći: dosta je tih starinskih običaja, idemo u novi život neopterećeni prošlošću. Ionako  su nam polja odavno zarasla u korov, kuge već stoljećima nema, a većina nas ima na kući gromobran. Za mir ne trebamo moliti jer nas čuva NATO. Sve što nam treba možemo kupiti u obližnjem trgovačkom centru, što će nam polja. Nije li k nama stiglo blagostanje, čemu svi ti preživjeli običaji?

Vrijednost blagoslova polja je u garanciji očuvanja naše kulturnopovijesne i vjerske baštine.

Prije par godina zlobnici su narodu pokušali podvaliti, da se i sami fratri žele odreći tih običaja i da tu preživjelu tradiciju treba napustiti i okrenuti se novom modernom vremenu.

Stvari stoje sasvim drugačije. Ovom prigodom uređujemo groblja i grobove. Slaveći euharistiju, častimo uspomenu na naše pokojne i molimo se za njih.  Plodovi blagoslova polja su višestruki i zato ih trebamo sačuvati.

Nakon sakralnih obreda, za bogatim obiteljskim stolom susreće se rodbina i prijatelji da učvrste  veze i prijateljstva. Bila je to rijetka prigoda koju se nije željelo propustiti. Uz janje iz vlastitoga tora našlo bi se na stolu i domaćega vina, od kojeg bi se zacrvenili obrazi i podizala atmosfera. Priča bi potekla do kasnog popodneva i sve bi teme došle na red. Za koga se udade Mara Stanina? Kako je kume ponilo grožđe?  Kako si rodijače ove zime  proša s pìćom? Jeli Vrane Grgin otiša u penziju? Je li istina da je Nikolin konj na prodaju. I tako redom.

Nije uvijek bilo izobilja. Nekada su se ukopnici dogovarali tko će fratra ugostiti. Kad bi dogovor pao, domaćinu bi za nagradu omogućili košenje groblja, a kad su vremena bila još teža, prikupljali bi se skromni novčani prilozi, kako bi se domaćinu ušlo u trošak.

Blagoslovom polja potvrđivala se vjera i nacionalni identitet, kojeg su naši pređi  stoljećima čuvali i nama predali.  S toga promislimo o svojoj nezahvalnosti, jer što imamo nije došlo preko nas samih, nego preko  Boga koji  daždom svoga blagoslova natapa zemlju, da rodi duhovnim i materijalnim plodovima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.