Bratsko nadmudrivanje

Matan je bio najmlađe dite i mamino mizimče. Od početka je imao povlašten status u obitelji. Kad je odrastao radom i snalažljivošću osigurao je Matan obitelji pristojan život. Socijalni status i materijalnu superiornost pokazivao je dijeljenjem darova sestri i braći u predbožićno vrijeme. Obred darivanja  započeo bi svaki put u sestrinoj kući. U vrećici bi se našlo slatkiša za djecu, a za odrasle kava i šećer. Ako je obitelj brojnija našla bi se i pokoja novčanica jer nema svatko darežljivog ujku. Matan je o svakoj sitnici vodio računa, jer treba čuvati stečeni ugled. Obred je ponovljan i kod strije braće.
Zakuca na vrata, pita ima li koga? Nevista Mara otvori mu vrata, a njega omami miris božićnih kolača. Di to mi je neve brat Jure? Nije davno doša s noćne šikte pa je tiša  malo ubit oko. Matan je darova nevistu, a bratu ne ostavi ništa. Kad se Jure naspava ustade, Mara će mu ko s muštulukom. Dok si ti spava dolazio je Matan i ostavio darove za Božić. Ima brte svega: kave, šećera, kolača, suva mesa, smokava i rakije. A šta je meni donio, mrzovoljno će Jure? E, tebe je pozdravio praznom pozdravi, odrješito će Mara. Jure se osjeti pogođenim i promrmlja sebi u bradu: „Vratit ću ja Matanu ljubav za ljubav, kad tad.“
Već su božićni i novogodišnji blagdani bili daleko iza nas kad zazvoni telelefon u Jurinoj kući. Ko smeta,  upita Jure? Brat Matan, zar me ne poznaš  Jure? Satrala me gripa pa ne mogu nikud s kreveta. Kad ćeš me doć obać? Oću dašta ću, ko i ti mene prid Božić. Kakav si  mi ti brat, nisi mi ostavio ni za petarde. Obađi me i dobit ćeš pedeset maraka za petarde, pomirljivo će Matan. Jedino te mogu obać ako ćeš mi unaprid dat sto maraka. Nebi ti za pedeset maraka iz kuće izaša, a kamo li doša do tebe. Iako  sa zakašnjenjem Jure je od Matana uspio dobiti božićnicu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.