Češalj

Osim rijetkih derneka, najčešći oblik komunikacije između momaka i cura ostvarivan je na silu. Rijetke su bile seoske cure koje bi za glavnih večeri (utorak, četvrtak i subota) ćosale samo s jednim momkom, pogotovo ako bi se više njih udvaralo. Nije to bilo nikakvo sablažnjivo ponašanje što bi cura za jednu večer sjedila s par momaka (momci su na to pristajali, mada je bilo izuzetaka).

Lada je bila lijepa djevojka iz ugledne seoske obitelji. Čitavo selo se divilo njenoj ljepoti. Neki momci su se hvalisali kako su uspjeli pridobiti njenu naklonost i bili kod nje na silu. Druge je iz tog razloga preplavljivala ljubomora pa su zbog vlastitog neuspjeha širili glasine o Ladi kao lakoj robi. Ona kao skromna i samozatajna djevojka nije se obazirala na seoska ogovaranja.S vremenom su zli jezici naškodili njenom ugledu, pa su je pojedini momci počeli izbjegavati. Tako je jedne večeri Lada imala momaka na silu, a drugi je već kucao na vrata. Prvom momku je dala do znanja da je njihov susret završio, a on da bi izbjegao susret s drugim udvaračem spustio se kroz promet u prizemlje među ajvan i izišao van. I dok su njih dvoje razgovarali uz slabu svjetlost petrolejke ugledao je na podu drveni češalj i krišom ga stavio u džep.

Nakon nekoliko dana spremajući se na misu, nalaznik se češljao pronađenim češljem. Stariji brat ne znajući gdje je izgubio češaljupita mlađeg: ‘Što se ti češljaš mojim češljom’? ‘Ja se češljam svojim češljom’? odvrati mlađi brat. ‘To je moj češalj jer mu na jednoj strani nedostaju tri zuba, a na drugoj dva. Daj da vidim jesam li u pravu.’ Uzimajući ga u ruku slavodobitno uskliknu! ‘Jesam li ti reka.’ Mlađi otpovrnu. ‘E kad je tako tvoj je .’ Kad jenalaznik priznao da je češalj našao na podu kod Lade, stariji brat odvrati: ‘ E da znaš da nije moj’, baci češalj u kut i naglo iziđe iz kuće.

1 misao o “Češalj

  1. matiša Odgovori

    ne znam tko je Lada, ali mislim da sam znao braću. tada je bilo normalno da lipa cura ima više momaka. i nije bilo sramota pokazati interes za curu.. pa ako neće, odoh ja drugoj. A danas?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.