Fra Jozo Cigić stariji

Uz 170. obljetnicu mučeništva

U najljepšem proljetnom mjesecu godine 1833.  mučenički je nastradao mladomisnik fra   Jozo Cigić u šumi Ratišu kod Seone u Bosni.
Fra Jozo Cigić je rođen 4. travnja, 1802. u Dobrkovićima kod Širokog Brijega.
Školovanje je završio u Sutisci kod Vareša i odatle poslan u župu Zeleniku kod Dervente za duhovnog pomoćnika. Iz  Sutiske je pošao u ravnu Posavinu s dvojicom pratilaca, Mijatom Varoščićem i Markom Kuduzom. Prvog dana su putovali 10 sati  sve do rijeke Krivaje, gdje su prenoćili. Sutradan stignu k rijeci Spreči. Kad su je prešli, zanoće u turskom selu Kruševici kod znanca Halila.

Između Kruševice i Seone nalazi se šuma zvana Ratiš. Na kraju te šume bila je velika bukva, iza koje je Ibriša Nurkanović ubio fra Jozu.  Fra Jozini pratioci dojave katolicima u Špionici, da ga idu čuvati. Dubravski župnik fra Blaž Pejić izvjesti  Mahmud-pašu u Tuzli. Iz Tuzle dođe zaptija (turska policija) s dubravačkim, toliškim i tramošničkim župnicima te odu na mjesto ubojstva. Franjevci su tražili, da se tijelo ukopa u katoličko groblje sela Špionice, a zaptija je po pašinom naređenju rekla da se ukopa na mjestu ubojstva. To je i učinjeno. Mjesto fra Jozina ukopa zove se Ćosin greb. Lokacija njegova groba je utvrđena 1. ožujka, 1990. godine.
Sve sam to prije Domovinskog rata obišao i provjerio po naputku pokojnog profesora fra Šime Šimića.
Nadamo se, da će doći vrijeme, kad će se nepravda prema mučeniku fra Jozi Cigiću ispraviti te da će se njegovi posmrtni ostaci dolično prenijeti  u koje katoličko groblje. U jesen 1991. radilo se na tome, da se prenesu u Dubravačko groblje, ali je nemirno vrijeme to onemogućilo.  Sad je opet došlo vrijeme, da se fra Jozine kosti prenesu, ili u Dubrave po prvoj zamisli ili u njegovo rodno selo Dobrkoviće u Hercegovini.
To sam sve obišao i provjerio po naputku pokojnog fra Šime Šimića.

Kršni zavičaj, br, 35. iz 2002. godine

3 misli o “Fra Jozo Cigić stariji

 1. pozz Odgovori

  pozdrav,citajući vaš gore navedeni članak ustanovio sam i saznao o čaemu se radi ja sam vlasnik parcele gdje je 1991 bio vaš predstavnik sa mojim roditeljima gdje imam dokaze jednu fotografiju na kojoj je slikan moj otac i predstavnik koji je tad bio.voljan sam pomoći sve koje interesuje parcela ćosin greb.
  hadze.d@hotmail.com
  mob-38761729047

 2. Ime * Odgovori

  Koliko je meni poznato, moj rođak Mustafa Nurkanović, sada rahmetli, je prije pet-šest godina, il’ nešto više, uputio dopis relevantnim institucijama u Hrvatskoj na “suočenje povijesnih činjenica”, u kojem je tvrdio da je pomenuti Ibriša Nurkanović…1833…godine koja se pominje, bio rahmetli godinu il’ dvije, ne sjećam se tačno. Ja taj dopis negdje imam…i – na “bačenu rukavicu” dokazivanja istine, “relevantni faktor” je odbio džentlmentski pristup dokazivanja povijesnih činjenica…a i dan-danas mi nije poznat razlog. Da pojasnim, rahmetli Mustafa je imao neoboriv dokaz da je Ibriša Nurkanović preselio na onaj bolji…i pravedniji svijet, godine 1831-e, il’ 1832-e (ponavljam, ne sjećam se tačno…al’ ću se piotrudit’ da nađem taj “akt”), a – koliko mi je do sad’ poznato – mrtav čovjek, nit kašlje…nit’ ubija…!!!

 3. Ime * Odgovori

  Ja imam taj članak koji je pisao r. Mustafa. I sve potanko objasnio. Ne samo da je Ibriš umro 1828. godine, nego da na tom mjestu uopće nije ubijen Cigić, nego sasvim drugi mladić (ćosav), zbog čega se i zove Ćosin greb u narodu. R. Mustafa piše da je Cigić ubijen između Čifluka i Seone na mjestu koje se i danas zove Cigulje (sasvim jasno zašto) : Meni je u povjerenju rekao iz koje je nfamilije ubica, ali da to nije želio javno pisati (i taj nije uopće iz Seone).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.