IZ STOLITNJAKA

Nekada su priče o  Stolitnjaku pobuđivale znatiželju mlađih i starijih ukućana, jer je jednima i drugima njegov sadržaj bio nedostupan. Sve njegove tajne bile su uokvirene  tamnosmeđim koricama.  Što piše između njih samo se moglo nagađati. Stolitnjaku su pripisivana nadnaravna svojstva i vjerovalo se u njegovu istinitost. Vjerodostojnost sadržaja nitko nije smio dovoditi u pitanje, pogotovo oko proricanja budućih vremenskih prilika i mogućih nedaća koje bi proizišle iz sušnoga ljeta ili duge i snježne zime. U predviđanju budućih vremenskih i društvenih događanja osobitu ulogu imao  je položaj Mjeseca i njegov  utjecaj na ljudski i životinjski pomor, vremenske prilike i dozrelu ljetinu.
Naši pradjedovi nisu imali današnjih spoznajnih mogućnosti, pa su im ova “proročka” gatanja bila jedini izvor informacija kojima su bez zadrške vjerovali.
Danas, kada su nam mnoga znanja na dohvat ruke, ova se gatanja čine posve bizarnim.
Unatoč svemu, prošlih dana, ukazala mi se iznenadna prilika, držati u ruci krhotine te “proročke” knjige.  Mnogi su za njom hlepili, a nikada ju nisu ni “primirisali”. Zbog njih i vas u prijepisu donosimo  sačuvane dijelove njezinoga sadržaja. Nadamo se da će vas zanimati.

I.     S I E Č A N J.

1.   Kad na mlado ljeto sunce liepo svitli
Ribe voća i vina dosta moš imati:
Kad s crljenim oblakom izhadja,
Miešovna vriemena poradja:
Akol s vjetrom zahadja,
Kužno vrieme dohadja
Sebastian (20) u bilje sok povraća.
Vicka (22) sunce kaže, dosta žitka i dobra vinca.
Liep dan obraćenja Pavla (25), kaže obilnost vina, pšenice i drugog žitka: akol magla, pomor, ako snieg ili dažd, tad skupoća.
U Siečnju mlogo vode, malo vina; malo vode, mlogo vina obećaje.
Siečanjski daždi sjetvam škodi.
Ako u Siečnju zemlja sniegom nije pokrita to poldnevni vjetri pušu, mraze i bolesti prouzrokuju.
Ako do – i u Siečnju nema sniega i mrazovah, to ti Ožujak i Travanj donaša.
Zima, tiha, proljeće liepo, a ljeto vruće donaša.
Grmljavina zimska, još s velikom zimom pritiska.

Kad je Božić u Subotu: Zima žestoka, i pomor ovcam.- Proljeće vjetreno.- Jesen, daždna, i njeka mjesta moće se napit vina.

M J E S EČ N A    V R I E M E N A

Siečanj. Od 2. do 4. oblačno i studeno; 6. susnježica; 7. snieži. 9.mutno. 11. snieg. 13. mutno i vietar. 14. snieg. 16. varljivo, vjetar i studen. 21. čiča, ljuti led. 22. 23. sniežni sjever. 24. 25. vedrina i suhi led. 26. strašna zima. 29. 30. s vjetrom snieg. 31. čiča.

PUČKA GATANJA – kroz  njeke  Mjesece

U Siečnju: Ako zagrmi, ili munja uzmeće, svemu miru smetnja; žita dosta; pokazuje se smetnja na zapadu; obilnost mrtvacah.
Ako uzgrmi na užbi, snieg; ako li na mieni snieg i veliki vietri; velikoj životinji pomor: zima mala; obilnost voća.

Ako mjesec Siečanj nastupa rastući na znak Vodenjaka, to znači, da će godište biti obilno žitom, svakom vrstom blaga božjeg; ali ako nastupi u doba spadanja, to biva sve nasuprot.

Gledaj mjesec kada se miene.

Siečanj: Ako stane pravo rogom doli, znamenuje vedrinu, i obilnost svega.- Ako pologom, toti napovjeda, glad, studen, dažd, i svake nezgode.

3 misli o “IZ STOLITNJAKA

 1. mo Odgovori

  Ako ti koja stranica nedostaje imam kompletan. Problem je u tumačenju ovog stolitnjaka, treba naći “KLJUČ” i onda ide. Nemože se doslovno prepisivat. Pozdrav!

 2. Admin Odgovori

  Poštovani, Vi ističete problem tumačenja Stolitnjaka,koji se može razrješiti jedino KLJUČEM.Pozivamo Vas na suradnju i odgonetavanje poruka koje nudi Stolitnjak. Srdačan pozdrav.

 3. alooo Odgovori

  molimo vas da ne vredjate dobrkovcane inace nemojte posjecivat njihovu stranicu!!!
  najljepsa .. hvala…:)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.