Izborni rezultati i manipulacije

Prigodom objavljenih rezultata Općih izbora u BiH pokazalo se da je bilo niz manipulacija s glasovima oko izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH.  Tim povodom zabilježene su  brojne reakcije hrvatskih intelektualaca iz Europe i svijeta. Prenosimo vam pismo dvojice hrvatskih intelektualaca iz  Njemačke upućeno Predsjedniku Vlade Republike Hrvatske g. Plenkoviću.

               
  Marko Soldo psiholog i psihoterapeut              Zvonko Pandžić kroatist i filozof

 

Marko Soldo                                      11. listopada 2018.

Medizinisches Versorgungszentrum Dr. Soldo & Soldo Partnerschaftsgesellschaft mbB

Maistraße 2
D-84034 Landshut, SR Njemačka

Andrej Plenković
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske
HR-10000 Zagreb
press@vlada.hr

 

Poštovani gospodine Plenkoviću!

Zbog načina (ne)izbora hrvatskog člana predsjedništva BiH velika se uznemirenost uvukla ne samo među Hrvate u BiH nego i u brojne naše sunaradnjake ovdje u Njemačkoj s kojima privatno komuniciramo ili profesionalno surađujemo. Nakon Vaše jutrošnje izjave u Saboru očito je da ste pravi problem – pervertiranje slova i duha Daytonskog sporazuma – točno detektirali.  Ipak se ja i moj kolega, filozof Zvonko Pandžić, osjećamo pozvanima podastrijeti Vam nekoliko prijedloga glede budućih koraka koje biste, dakako u interesu ne samo hrvatskoga narada u BiH nego i svih Hrvata u Republici Hrvatskoj, trebali žurno poduzeti:

  1. Poduprijeti bosanskohercegovačke Hrvate i njihove političke predstavnike da se kroz novi izborni zakon u BiH jednom zauvijek osigura legalna i legitimna zastupljenost istinskih zastupnika hrvatskoga kao konstitutivnog naroda na svim razinama vlasti u toj zemlji. Ako se to sada ne postigne prilika se više pružiti neće. Za nekoliko godina će i stanovnici mnogobrojnih arapskih naselja oko Sarajeva dobiti državljanstvo i glasačko pravo u BiH, a Hrvata će biti manje ili ih neće biti uopće, kako u Sarajevu, tako i drugdje.

Do sporazuma o izbornom zakonu izbjegavajte svaki čin koji bi se mogao interpretirati kao priznanje izbora Željka Komšića kao hrvatskog člana predsjedništva. Posebno bi ireverzibilno štetno bilo ako bi bilo tko iz hrvatske vlade nazočio inauguraciji toga gospodina u Sarajevu.

  1. Nije nam promaklo da ste unazad nekoliko godina i Vi i gosp. Čović stalno ponavljali da je budućnost BiH u Europskoj uniji i da taj proces podržavate. Bojimo se da je to bila iluzija. Kako danas pišu brojni njemački mediji prioritet bošnjačke politike nije članstvo u EU, ovo prije svega stoga što se Turska s Redžepom Erdoganom na čelu okrenula protiv vrijednosti koje vrijede u EU. Za očekivati je dakle da će i ubuduće bošnjačka, uglavnom uskogrudno-čaršijska, politika, rađe izabrati otklon od EU nego li će pristati na ravnopravnost hrvatskoga naroda u Federaciji BiH. U najboljem su slučaju njihova vodeća stranka SDA, ali i sve tzv. građanske stranke, spremne Hrvatima dati onoliko prava koliko ih (ne) imaju Kurdi u Turskoj. Komšić će stoga kao njihov projekt („korisna budala“) sljedeće četiri godine pričati o građanskoj BiH i EU i hiniti proeuropsku orijetaciju, dočim drugi bošnjački političari imaju sasvim drugu političku agendu. Vi biste trebali uvijek iznova javno i nedvosmisleno hrvatskoj javnosti i u EU ukazati na opasnost koja prijeti iz takvog razvoja u BiH.
  2. Pokušajte porazgovarati i s oporbom glede zajedničkog političkog stava Republike Hrvatske glede izvršenja ustavnih obveza prema Hrvatima u BiH, ali i slijedom obveza supotpisnice Daytonskog sporazuma. Naravno, neće svi biti složni oko toga, ali ipak mislimo da velika većina hrvatskih političkih stranaka dobro zna što bi u ovom trenutku s hrvatske strane trebalo (ne) činiti kako bi se zaštitili interesi i poduprijela nastojanja bosanskohercegovačkih Hrvata, trenutno i zauvijek.

U nadi da ćete naše pismo razumjeti kao još jedan izraz duboke zabrinutosti koja se ovih dana širi među našim sunarodnjacima u BiH i drugdje, podržavamo sva Vaša buduća politička nastojanja i razgovore u EU i u BiH glede ostvarenja legitimnih ciljeva naših sunarodnjaka u BiH,  te Vas srdačno pozdravljamo.

 

Marko Soldo, Landshut

Zvonko Pandžić, Würzburg

1 misao o “Izborni rezultati i manipulacije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.