Klapa Dobrkovići treći put u Slavoniji

Na poziv župnika župe Kuševac, kod Đakova, don Ivice Martića, klapa Dobrkovići se uputila još jednom preko Save u drage krajeve Lijepe naše. Krenuli smo u subotu jutro prije sunca i u Vukovar stigli malo prije podne. Tu nas je po dogovoru čekao naš don Grgo Grbešić, pokazao nam znamenitosti Vukovara i važna mjesta iz domovinskog rata, koja nosimo u srcu. Zapjevali smo na vukovarskom groblju:  Bože čuvaj Hrvatsku. Posjetili smo kratko Ilok i crkvu sv. Ivana Kapistrana, a onda se zaputili u Tovarnik, gdje je don Grgo organizirao večeru i susret s našim Grbešićima i njihovim potomcima. Susret je bio izuzetno srdačan. Domaćina je bilo oko 20, svih uzrasta: od onih koji su djetinjstvo proveli u Dobrkovićima, pa drugi i treći naraštaj, koje za Dobrkoviće vežu samo priče i sjećanja njihovih roditelja. Pozdravili smo se uz želju da se opet sretnemo.

Navečer smo stigli u Kuševac u dom našeg Ive Cigić (Petrović) i njegove obitelji, koja je s nama vezana rodbinski, ali i po tome što je naš prvi dolazak u Slavoniju, prije 7 i pol godina, njima i nama donio veliku radost: dobili su snahu iz Dobrkovića. Darko i Sonja Cigić već imaju 2 sina, a uz njih tko sretniji od dida Ive i vrijedne bake Marije. Obitelj Cigić nam je pružila srdačno gostoprimstvo, na čemu im se iskreno zahvaljujemo.

Plan župnika je bio da u nedjelju 6. travnja, pjevamo 3 mise. I pjevali smo: ranu misu u 8 h u Kuševcu, misu u u 9h30` u Ivanovcima, te pučku misu u 11 h u Kuševcu. Župnik nas je lijepo predstavljao i srdačno pozdravljao, a puk lijepo primio naše pjevanje. Pučku misu u 11 h je uz župnika predstavio don Grgo, a mi smo kao klapa imali misnu nakanu za pok.Pavu Zadro, koji je jedno vrijeme bio član naše klape i s kojim smo 2008 g. bili u Vukovaru  i pjevali na grobu njegovog brata – legendarnog Blage Zadre.

Svečani i slavonski obilan ručak za klapu i goste pripremila je obitelj Cigić u župnom pastoralnom centru. Popodne nas je don Grgo proveo Đakovom. Dok smo obilazili katedralu ispričao nam je sažetu povijest gradnje katedrale. U katedrali smo zapjevali: Zdravo Križu.   Na kraju nas je uveo u prostore Bogoslovnog fakulteta, gdje sada živi i radi. Piće na kraju, pozdrav s dragim prijateljem i povratak kući. Dao Bog priliku za još ovakvih susreta.

Tekst i slike   I. Spajić

6 misli o “Klapa Dobrkovići treći put u Slavoniji

 1. pojašnjenje Odgovori

  Slika na grobu Blage Zadro snimljena je 16.10.2014. na godišnjicu njegove smrti.
  Tada je klapa pjevala na polaganju vjenaca:
  “Živit svoj prikazujemo Bogu”. U klapi je tada bio
  i pok.Pavo Zadro, brat legendarnog junaka.
  Klapa se njih sjetila u sv. misi.

 2. šokica Odgovori

  šokice se sastele pa glede
  kako klapa mrsnu hranu jede.

  lipo vam je bilo,aaa…
  a lipa i slavonska kuhinja, sve specijaliteti,
  kulen, čobanac, kulenova seka, povrće razno,
  šnicle, oš vake, oš nake. A tek torta i kolači!
  Ali, neka, lipo ste pivali i nama donijeli dah juga.
  Dođite opet, samo povedite kojeg momka…
  što ste ovi put baš njih ostavili.

 3. ZAHVALA ŽUPNIKA Odgovori

  Župnik župe Kuševac uputio je e-mailom sljedeću zahvalu: “Još nosimo svježe uspomene na vaš pohod. Na licima naših vjernika osjetilo se veliko zadovoljstvo vašim nastupom. Kad je Bog u središtu, onda je blagoslovljen čovjek i njegov rad.
  Radujemo se ponovnom vašem dolasku- Bog vas blagoslovio!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.