Klapa Dobrkovići

Klapa „Dobrkovići osnovana je 17.3.2004. godine u Dobrkovićima.  Utemeljena je na prijedlog Ivana Spajića i još nekoliko zanesenjaka. Prvi put su se sastali u školi u Dobrkovićima. I tako je sve započelo. U početku pjevali su za svoju dušu, a s vremenom klapa je počela  javno nastupati i postizati uspjehe. Tako je nastupala na promocijama knjiga, Danima Matice hrvatske, Danima fra Didaka Buntića, kod vjdjelice Marije, Primoštenskim  užancama, godišnjici pogibije Blage Zadre u Vukovaru, promociji monografije Širokog Brijega u Zagrebu i drugim svečanostima. Ove godine održan je 4. godišnji koncert klape i tamburaša i njihovih gostiju u Zavodu Svete Obitelji.
Posebno zaslužan za uspjehe klape „Dobrkovići“ je njen voditelj,  profesor Živko Ključe.
Dobrkovićani su uistinu imali veliku sreću kad im je profesor došao za učitelja i suradnika.

Profesor Živko Ključe  rođeni je Opuzenac  koji živi u Mostaru. Osnivač je nekoliko klapa  u kojima je i pjevao. Vodio je, a i sada vodi više različitih glazbenih skupina.Također je utemeljitelj  Gudačkog kvinteta u Mostaru ,član Simfonijskog orkestra Mostar, a i  profesor u Glazbenoj školi Ivana pl. Zajca u Mostaru. Profesor Ključe je i skladatelj, pa tako piše klasičnu i zborsku glazbu  kao i skladbe i aranžmane za dalmatinsko- klapske pjesme, a uz to  i obrađuje skladbe za tamburaški orkestar. Za svoj rad više puta je nagrađivan  nizom velikih glazbenih nagrada. Posebno treba istaći njegovo “životno djelo” glazbeno-slikarsku mapu “Misa po motivima pučkog i glagoljaškog pjevanja” u suradnji sa Silvom Radić-Markotić, akademskom slikaricom..

Klapu „Dobrkovići“ danas čini 8 članova, svi su iz Dobrkovića, a kroz klapu je u ovih šest godina prošlo oko petnaest ljudi. Klapa je na samom početku imala probe jednom tjedno, a kasnije i sada dva puta tjedno. Imali su do sada oko stotinu nastupa. Klapa u svom programu ima klapske dalmatinske pjesme, crkvene pjesme,: korizmene, božićne, zatim domoljubne.
Nadamo se da će klapa nastaviti svoj uspješni rad na radost mnogih diljem Hercegovine i Hrvatske. Bit će još dobra druženja s klapom „Dobrkovići“, lijepih pjesama za svačiju dušu i dobra vina koje neizbježno ide uz pjesmu.

1 misao o “Klapa Dobrkovići

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.