Kruh Sv. Ante – Kruh od ljubavi

Kako je plemenita ideja postala kvasac koji neprestano podiže kruh od milosrđa

U crkvi u Dobrkovićima vjernici pobožno dodiruju kip sv. Ante ostavljajući novčani prilog u kasicu otkako je kip omiljenog sveca postavljen u blizini ulaza. Nikada se nije znalo tko, niti koliko daje. Ni danas se ne zna tko daje „Kad daješ milostinju, nek ti ne zna ljevica što čini desnica” (Mt 6,3), ni kada, ni koliko, ali se tri puta u godini u škrabici nađe zadovoljavajući, gotovo iznenađujući iznos. On se osobito povećao otkako je pri toj filijalnoj crkvi sv. Nikole Tavelića, župa Široki Brijeg, djelatno zaživio Kruh svetog Ante.

„Inicijator je fra Stanko Mabić. Prije jedanaest godina ideju „kruha“ predložio je Crkvenom vijeću, koje je prijedlog jednoglasno usvojilo. Iako je naš fra Stanko otplovio u nove obveze u novoj sredini Kruh svetog Ante živi punom parom. Da budem konkretniji „kruh“ se sastoji, za sada, u dijeljenju paketa potrebitima tri puta u godini – za Božić, Uskrs i Gospojinu. Brojke govore da je jedno vrijeme bilo trinaest potrebnih pojedinaca i obitelji. S vremenom se broj potrebitih korisnika “kruha” mijenjao ili smanjivao.

Takav oblik pomoći kroz godine se „uhodao“. Članovi Crkvenog vijeća s ljubavlju i pažnjom raspodijele sredstva, pripreme i podijele pakete. Korisnici, koji su najčešće starije i osamljene osobe, zdravstveno i materijalno hendikepirane, primaju ih blagoslivljajući sve koji su sudjelovali u tom projektu, osobito onoga koji je sve to potaknuo.

A nije bilo lako s tim krenuti. Najteže je bilo napraviti popis potrebitih. Svaki je pokušaj propadao čim bi se napisalo nekoliko imena, jer bi se netko sjetio kako taj ima imanje koje može prodati pa lijepo živjeti, ili rodbinu koja bi se mogla bolje brinuti… Fra Stanko, odlučan u nakani, u jednoj prigodi ispovijedi starih i nemoćnih u mjestu ušao je u svaku kući i došao do podataka. Na jedan je popis stavio one koji nemaju nikakva primanja, te formirao skupinu onih koje se posjećuje tri puta u godini za najveće svetkovine. Na drugom su se popisu našla imena bolesnih, nepokretnih i nemoćnih, onih koji ne mogu dolaziti u crkvu, ali imaju dovoljno sredstava za život. Njih se posjećuje na Badnji dan. Dolazi im fratar s pjesmom ministranata i ministrantica tj. sve djece iz mjesta školskoga uzrasta uz simboličan dar, opet iz Kruha sv. Ante.

„S pomoću Božjom, fra Stankovu ideju ćemo i dalje provoditi i, ako mogli, obogatiti,
naravno, u prvom redu zahvaljujući dobroti svih vjernika, posjetitelja crkve u Dobrkovićima“ kako lijepo reče dr. Vlado Cigić, član Crkvenog vijeća Dobrkovići.
Višnja  Spajić
P.S.

Na radost svih nas Kruh sv. Ante dijeli se i danas, svima onima kojima je on doista potreban. Danas je šeset  obitelji  koje primaju pakete u kojima su najosnovnije živežne namirnice i higijenske potrepštine, te za tri obitelji u istoj vrijednosti, u novcu, zbog njihovih specifičnih  zdravstvenih prilika.
Ova fra Stankova ideja donijela je prve plodove pred Božić 2006. godine.
I dobrota je potekla među nama, zahvaljujući svima onima koji ne daju od svojega suviška, nego što vide  bližnjega u potrebi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.