Luka spasa

Nemoguće je s ove vremenske distance proniknuti u sve probleme što su tištili  hercegovačko seljaštvo tijekom Prvog svjetskog rata. Sveopća mobilizacija uzrokovala je nedostatak radne snage jer su svi sposobni muškarci stavljeni pod oružje. Mnogi muževi i očevi kao jedini hranitelji obitelji ostali su zauvijek na bojištima Velikog rata. Državnom rekvizicijom[1] poljodjelskih proizvoda i stoke, seljacima su uzimani posljednji zalogaji.
Najveće poteškoće prouzročila je nezapamćena suša što je Hercegovinom harala 1916. i 1917. godine. Naime, kiše nije pala od 9. travnja do 7. listopada 1917. godine,[2] a zemlju je čitavo vrijeme pržila silna žega. Ljetina je u potpunosti uništena, a ljudi su umjesto zrelih plodova bili prisiljeni tražiti  kozlac,  mljeti kukuruzove kukuruške i kruh od kljenove kore. Stanovništvo iscrpljeno gladovanjem, umiralo je gotovo svakodnevno. Najbolje o tome govore slijedeći primjeri: Kao u jesen, kad lišće s gore pada, tako  i ovaj narod umire od gladi. ….Narod nije u stanju ni iz kuće izaći od gladi, ili. Prolazeći selom, – zapisao je jedan suvremenik – viđaju se samo goli kosturi sa još nešto života u njima. Drveće je oguljeno od ljudi, koji koru melju i priređuju ‘neki kruh’. Kozlacu ama baš nigdje ni traga, jer čim (se) list pokaže već se je odao i gladne ruke sežu za njegovim korjenjem, da ublaže neodoljivu glad.[3]
Iako se posvemašnja bijeda zavukla u svaku kuću, trpeći narod nije zdvajao nad svojom sudbinom..  Zbog teškog stanja pučanstva u više je navrata fra Didak Buntić intervenirao i prosvjedovao kod zemaljskog poglavara generala Sarkotića u Sarajevu. Vlada je davala obećanja da će žito poslati u Hercegovinu, ali pošiljka nažalost nikad nije stigla. Tražeći pomoć izgladnjelom narodu fra Didak je stigao do Beča i cara Karla I., noseći sobom  sedam vrsta kruha da uvjeri carsku krunu čim se hrane  njegovi podanici: 1) sirčani kruh; 2) kukuruzov kruh (zvao se kukuruzov kruh i onaj koji je umiješan od samljevenih kukurušaka, i to se miješalo s mekinjama; 3) karišikov kruh; 4) proseni kruh (od prosa); 5) šiljev (od zrnja sitnijeg od karišikova zrna); 6) barov i 7) kljenov kruh (od kljenove kore pomiješane s mekinjama  ili od same samljevene kljenove kore).[4]
Sva fra Didakova uvjeravanja ondašnjih moćnika urodila su neznatnom pomoći za izgladnjeli hercegovački puk. Crne slutnje su se uskoro obistinile. Smrt je počela uzimati svoj danak, a među ranjivijim skupinama  bila su djeca i  starci.
I kad su naizgled sve nade izgubljene, fra Didak je preko Središnjeg zemaljskog odbora za zaštitu obitelji moboliziranih i u ratu poginulih vojnika iz kraljevina Hrvatske i Slavonije iz Zagreba uspio izhoditi zbrinjavanje gladne hercegovačke djece kod dobrotvora u Srijemu i Slavoniji.
Prvo preseljavanje hercegovačke djece u Slavoniju, organizirao je fra Didak Buntić početkom rujna 1917.godine. Slavonski dobrotvori primili su do  sredine svibnja 1918.godine ukupno 21 konvoj s približno 17 000 izgladnjele djece.[5] S njima je u Slavoniji pronašlo luku spasa  i 28 dobrkovske djece.[6].

Tablica 1. Popis spašene dobrkovske djece iz 1917. godine.

Red.
broj
Ime i prezime Ime oca
1. Ivan    Cigić Ivko
2. Janja   Cigić Nikola
3. Joza    Cigić Mate
4. Jozo    Cigić Ivkin
5. Jure     Cigić Mate
6. Kata    Cigić Nikola
7. Mara   Cigić Nikola
8. Marko Cigić Grgo
9. Martin Cigić Ivko
10. Mirko  Cigić Grgo
11. Petar   Cigić Ivko
12. Ivan    Ćorić Luka
13. Jozo    Ćorić Marko
14. Mijo    Ćorić Luka
15. Zlata    Ćorić Luka
16 Anđa   Grbešić Marko
17. David  Grbešić Ivan
18. Ilko     Grbešić Ivan
19. Ivan    Grbešić Jozo
20. Iva      Hrkać Ivan
21. Ivan    Marušić Martin
22. Janja   Marušić Lovre
23. Jela     Marušić Martin
24. Jozo    Marušić Martin
25. Jozo    Marušić Ivan
26. Marko Marušić Ivan
27. Jozo Perko Stipan
28. Matija Perko Jago

Izvor: autorova anketa
Među zbrinutom djecom bilo je 20 dječaka i 8 curica. Veliki dio djece u skrbnicima je pronašao nove roditelje, te nisu ni pomišljali na povratak kući. Uz svakodnevni rad prikladan njihovu uzrastu stekli su nove navike, a neka su djeca i školu pohađala. Iz tih je razloga svoje dobročinitelje prigrlilo jedanaestero (39.28%) dobrkovske djece ne  želeći ni pomisliti na povratak svojim obiteljima, zbog bojazni da bi ih ponovo mogla zadesiti ista sudbina. O neraskidivim vezama dobročinitelja i njihovih štićenika najbolje svjedoči pismo  pristiglo iz Slavonije u Dobrkoviće nakon Drugog  svjetskog rata.[7
Zbog rodne 1918. godine  gospodarska se situacija u Hercegovini  počela popravljati pa su razlozi za daljnji boravak djece kod njihovih dobročinitelja uglavnom nestali. Počelo se djecu organizirano vraćati u njihove obitelji, a odgovornost tog posla  povjeren je službenicima Oblasne državne zaštite djece i mladeži iz Sarajeva.[8]  Povratak djece njihovim obiteljima dovršen je u najvećoj mjeri do konca 1919. godine.
Fra Didak je uz brojne dužnosti sa suradnicima domišljato služio hercegovačkoj sirotinji. Zahvaljujući fra Didakovom čvrstim idealima i  nesebičnoj pomoći mnogih dobročinitelja, naraštaj  kojemu je bio namjenjen udes, osuđen je živjeti.

 

[1] Prisilno otuđenje materijalnih dobara od strane države uz minimalnu naknadu
[2] Nikić Andrija , Godine gladi, str. 19.
[3]Isto str.21.
[4]Isto str.36.
[5]Isto str. 63.
[6] Autor je uspio prikupiti  28  imena spašene djece, a konačni broj je  zasigurno veći.
[7] Poštar je donio  pismo  na  ime Jozo Perko. Međutim, u zaselku  nije bilo živuće osobe s tim imenom.  Nakon dugotrajnog vijećanja okupljeni jednoglasno odlučiše otvoriti pismo. Nakon što su pismo otvorili zaključili su da je pošiljalac iz Slavonije, odnosno iz Vrpolja, ali svima nazočnima nepoznat. Nakon uvodnih rečenica shvatiše  da je pismo adresirano na Gojkovog oca, pokojnog  Jozu Perko. U pismu ga je pitao  sjeća li se Jozo igara i djetinjstva što su ga zajedno provodili u Vrpolju. 
 Sad već zreli čovjek, nastavlja pitati Jozu kako živi, kakvo mu je zdravlje i  može li sastaviti kraj s krajem?  Ako su prilike teške,  nudi muda s čitavom obitelji ponovo dođe kod njega i on će im pomoći. Široko slavonsko srce i dobrota, orosila je suzama  lica svih nazočnih.
Jozo je tijekom Drugog svjetskog rata liječen u mostarskoj bolnici, gdje je naglo  preminuo 1942.g.
 Kad su se stekli uvjeti, Jozin stariji sin Gojko zaputio se u Vrpolje i  na primjeren način zahvalio očevu dobročinitelju i prijatelju iz djetinjstva. Pismo nažalost nisu uspjeli sačuvati.
[8]Nikić Andrija , Godine gladi, str. 84.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.