MARKOVDAN

Na 25. travnja slavimo blagdan svetog Marka evanđelista. Njemu u čast posvećene su dvije katedralne crkve, u Korčuli i Makarskoj te crkva na Gornjem gradu kao simbol Zagreba i hrvatske državnosti.
Svetog Marka osobito časte egipatski kršćani jer im je donio Evanđelje, a u Aleksandriji  je 65.godine osnovao prvu kršćansku zajednicu. Bio je biskup Aleksandrije kad ga  na oltaru napadaju  njegovi protivnici i vezana oko vrata vuku sve do smrti. Samo je veliko  nevrijeme spriječilo ubojice da spale Markovo mrtvo tijelo.
Narod u Hercegovini svetog Marka štuje kao zaštitnika ne samo polja, usjeva  i vinograda, već svega truda kojeg čovjek  čini poradi opstojnosti  vjere i naroda. Stoga se obred blagoslova polja na grobljima zadržao se sve do danas.  Običaj da se rodbini i prijateljima ide u goste, u selo u kojem je blagoslov, zadržao se do danas, ali je svake godine užinara sve manje. Dok je narod oskudijevao u svemu i svačemu užinara je bilo u izobilju jer se pružala nesvakidašnja prilika okusiti malo masniji zalogaj.
Evo jedne sličice iz vremena oskudice. Dvije su obitelji ženidbom sklopile  novo prijateljstvo jer im se kćer udala u susjedno selo.  Ovaj put blagoslov polja prvo je bio na zetovu groblju. Nevjestina obitelj stigla je na užinu u punom broju. Kad se društvo okupilo kućedomaćin će uz ispriku novom prijatelju: ‘Prijatelju svega imam. Janje sam zakla. Pola svario, a drugu polu ispeka. Ima taze kruva i salate.  Kiselina mi je ko duša. Samo mi se prijatelju vino pritrglo.’ ‘E kad je tako jidi ga ti.’ Udari kapom o koljeno,  poskoči sa stolice i na zaprepaštenje nazočnih nestade poput vjetra.

Blagoslov polja 2016.g. bit će na Novom groblju (kod crkve) 1. svibnja,  a na Starom groblju 7. svibnja. Svete mise započinju u 11. sati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.