Naše gore list

Rođen je u širokobriješkom selu Dobrkovići. S roditeljima se preselio u Australiju kada je imao tri godine, kao dio imigracijskog vala kasnih 60-tih. Diplomirao je na Sveučilištu Melbourne, gdje danas dokazuje znanstvenu izvrsnost (prije toga cijelo je desetljeće predavao na Sveučilištu Minnesota u SAD-u). Škola za injženjerstvo Sveučilišta Melbourne poznata je po istraživanjima u aerodinamici i hidrodinamici, najpoznatija po proučavanju protoka turbulencije.

Ivan Marusic ondje je zamjenik dekana Škole za inženjerstvo. “Na razini mikrona proučavamo kako turbulencija utječe na mikroorganizme, poput australskih plavo-zelenih algi, koje su velik problem u kontinentalnim vodotocima. Zdravstveni problemi mogu biti i ekonomski. Malo turbulencije u rijeci te alge vole, ona pospješuje hranjenje preko membrana stijenki, ali previše turbulencije im šteti i može ih ubiti. Alge stoga stavljamo u kontrolirani protok turbulencije. Izdužimo ih s vodom i određujemo u kojoj se točki razbijaju ili mijenjaju”, objašnjava.

Matematički modeli koji pokazuju dezintegraciju leda pod utjecajem vjetra i valova danas su zastarjeli. U posebnom postrojenju Škole za injženjerstvo uzgaja se stoga led u kontroliranom okolišu, uz umjetne valove i umjetan protok vjetra te proučava njegovo raspadanje. U drugom kontroliranom postrojenju fokus je na turbulenciji iznad površine vode. U posebnom tunelu generiraju se valovi pod utjecajem uragana. Australija ima manje od 1 posto globalnog stanovništva, ali njezini znanstvenici objave godišnje više od 3 posto svjetskih radova. Naučili su trčati na duge staze, ali ipak žude za većom pozornosti iz vanjskog svijeta.

“Australija mnogo ulaže u temeljna znanstvena istraživanja, ono čime se ja bavim. Praktična primjena svega toga još je ograničena. Većina našeg financiranja dolazi od vlade, koja itekako podupire visokokvalitetno istraživanje. Ali to ne može biti jedini put”, smatra Marusic.

Izvor: Glas domovine, HRT.HR

Više pročitajte ovdje

1 misao o “Naše gore list

  1. Susjed Odgovori

    Hvala Bogu na ovakvim ljudima, rođenim u našem selu. I hvala mu, da naše selo nije zaboravio.
    A kad dođe, morat će platit turu pića u Mare

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.