Niste vi izabrali mene, nego sam ja izabrao vas

Zovem se Jelena Hrkać, imam 25 godina i postulantica sam zajednice Školskih sestara franjevki Krista Kralja u Bijelom Polju. Dolazim iz župe Uznesenja Blažene Djevice Marije Široki Brijeg (Dobrkovići). Pričati o duhovnom pozivu mi je teško, jer ne znam kako jedan čovjek može objasniti ono što čini sam Bog u duši. Pokušat ću nekako izreći kako sam osjetila i odgovorila na duhovni poziv.
Promatrajući svoj život tek sada vidim kako mi je Bog od početka pripremao srce za sjeme zvanja, a onda, kada je uvidio da je spremno, ubacio je u njega to sjeme i ono je lagano klijalo i raslo pod svjetlošću Božjeg lica. Ali ono nije bilo pošteđeno raznih oluja koje su ga lomile i udarale, ali ga nisu uništile iako se tako činilo izvana. Ono se naprotiv još čvršće i jače ukorijenilo u dubine srca i, u od Boga određeno vrijeme, pojavila se snažna mladica koja, zagledana u Božje lice, odolijeva vjetrovima i olujama šireći svoje grane.
Temelje kršćanskog života primila sam u brojnoj obitelji gdje sam rođena kao drugo od osmero djece. Živjeti u velikoj obitelji za mene je bio izvor velikog blagoslova. Od svojih roditelja naučila sam kako život u potpunom predanju i pouzdanju u Božju volju, kroz nesebičnu ljubav i darivanje, rađa istinskim mirom i srećom. U tom ozračju mogla sam osjetiti koju radost i blagodati donosi život u zajedništvu. Kao sva djeca i ja sam maštala što ću biti kad odrastem i nikada mi na pamet nije padalo da postanem časna sestra. Zamišljala sam kako ću biti astronaut i konačno pronaći izvanzemaljce ili takve slične maštarije su se motale u mojoj glavi. Časne sestre i njihov život nisam baš poznavala, sve što sam znala o njima je da predaju vjeronauk, pjevaju i ukrašavaju crkve. Tek nakon osnovne škole u mome srcu dogodio se preokret. Sjećam se da sam bila na Brijegu na devetnici Velikoj Gospi i za vrijeme svete mise moje cijelo biće se ispunilo nekom milinom i osjetila sam veliku čežnju za Bogom i Njegovom blizinom. Nešto me potaknulo da izrečem Gospodinu svoju želju da Mu se predam i da Mu cijelim svojim bićem služim i konačno sam Mu izrekla obećanje das ću biti časna sestra. Tada nisam razmišljala ni kada ni kako ću to ostvariti, bilo mi je samo važno da živim po Božjoj volji i da bude što bliže Bogu. Počela sam srdačnije moliti i sveta misa mi je postala nekako posebnija i upijala sam svaku riječ koju bi čula na misi.
Polagano su prolazile godine gimnazije, a ja sam se i dalje držala svoje odluke. Nisam htjela izlaziti s prijateljima u grad jer me te stvari nisu zanimale, a i bojala sam se da ću se tako udaljiti od Boga i čvrsto sam ustrajala u svojim odlukama. S vremenom sam nekako zaboravila na obećanje koje sam dala Bogu. Nakon Gimnazije odlazim u Mostar gdje sam upisala Građevinski fakultet. Bila sam sretna i zadovoljna izborom fakulteta i jako mi se sviđao. Novo mjesto i novo društvo  sada su u meni budili želju da se što bolje uklopim jer sam smatrala kako nema smisla ići protiv struje jer tako samo gubim i ništa ne dobivam. Ubrzo sam se uhodala u studentski život, učenje, zabava, društvo… Tako sam malo po malo zaboravljala svoje prvotne odluke i stavove i samu sebe sam uvjeravala kako sam sada sretna i zadovoljna svojim životom. Ali uistinu nije bilo tako. Često bi iz srca uputila vapaj Gospodinu zašto sam ovakva, zašto mi je sve ovo isprazno, zašto ne mogu biti zadovoljna ovakvim životom… Pred zadnju godinu fakulteta shvatila sam da dalje ne mogu više istim putem. Moje srce postalo je prazno i pusto jer ga dobra ovoga svijeta nisu mogla ispuniti ni zadovoljiti nego su ga još više opustošila. Ono je postalo zarobljeno smislom i vrednotama svijeta, ali Božja molost ga je potaknula da potraži slobodu, onu slobodu koju samo Bog može dati. Povukla sam se iz vreve i buke svijeta te kroz molitvu ponovo tražila Boga. Osjećala sam da se u mene ponovo vraća život. Molitva se ukorijenila u moju svakodnevnicu i prerastala je u sve intimniji i dublji odnos s Bogom. Preobražavala je moje srce i učinila ga otvorenim i slobodnim. Tek kad se srce oslobodilo okova i buke ovoga svijeta bilo je sposobno čuti onaj glas koji ga je tiho i nenametljivo pozivao k sebi. Ponovno ga je ispunila radost i milina i velika čežnja za potpunim predanjem. Kako je s jedne strane bila velika čežnja s druge strane me obuzimao veliki strah. Tako se u mojoj nutrini vodila velika borba između srca i razuma, Boga i svijeta.
Odlučila sam sve predati u Božje ruke i molila sam Ga da učvrsti taj poziv da ga ništa ne može uništiti, ako je doista od Njega, a ako nije neka ga ukloni da ga više nikada ne čujem i ne pomislim na njega. Taj glas je iz dana u dan bivao sve jasniji, a pouzdanje u Boga i Njegovu ljubav me oslobađalo od straha. Želja da postanem Kristova zaručnica snažno se ukorijenila u moje srce, moje biće je čeznulo da Mu se preda, da Ga ljubi i ništa više mu nije bilo važno.
Odlučila sam krenuti za Isusom, ali prije nego li pođem zamolila sam Ga za jedan znak koijm će mi pokazati da je to uistinu Njegova volja. Otišla sam na seminar posta, molitve i šutnje kod naših sestara u Bijelom Polju, kako bi u tišini, samoći i molitvi osluškivala Božji glas. I jednu noć usnula sam san u kojem sam se nalazila pred otvorenim Svetim pismom i pokušavala sam čitati, ali sav tekst je bio zamućen osim jedne rečenice koju sam mogla dobro vidjeti, a glasila je:
„Niste vi izabrali mene, nego sam ja izabrao vas.“
Nakon toga nisu mi više bili potrebni nikakvi dokazi. Shvatila sam da je poziv Božji dar, a ne moja odluka ili izbor. Sve što trebam učiniti je radosno i zahvalno prihvatiti poziv i odazvati mu se cijelim životom. Krenula sam za Kristom stopama sv. Franje da s njim budem graditeljica ne samo materijalne nego i duhovne crkve.
Uz Božju pomoć u rujnu mojih pet kolegica i ja ulazimo u novicijat i preporučamo se u vaše molitve kako bismo ustrajno i vjerno slijedile Krista i bile one koje će Njegovu ljubav, kroz službu bližnjima, darivati svijetu.

Franjinim stopama  Godište V. – Broj 2(15)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.