Pčelar iz hobija

Danas u našem  selu imamo četiri pčelara, a jedan od iskusnijih je Mladen Sabljo.
Mladen je još 1992.g. iz Vitine donio dvanaest košnica-društava kao pokusni način bavljenja pčelama. Tako je počeo proces razvoja i širenja njegova pčelarskog hobija. Uz brojne gubitke danas mu je na brizi oko šezdesetak društava.
Košnica je velika živa zajednica u kojoj se na besprijekoran način odvija složeni proces proizvodnje hrane. Tajnovita je organizacija pčelinjih zajednica, a još čudesnije rješenje građe njihovih staništa. Šesterokutno pčelinje saće omogućava najefikasnije korištenje prostora.
Pčela je jedini kukac čiji proizvod jedu i ljudi.

Pčelar

Med je pun vitamina, a osobito se preporuča sportašima zbog regeneracije snage.
U kozmetici za spravljanje krema, za uljepšavanje, a koristi se također u kao osnova u proizvodnji šminke. Običnom je čovjeku ljekovit. Med od kadulje i vriska je najkvalitetniji.
Od meda se mogu praviti napitci i rakija. Od pčelinjeg voska rade se kozmetički proizvodi i svijeće. Koristi se za premazivanje slikarskog platna. Propolis je smjesa koju pčele koriste za zatvaranje svih nepotrebnih otvora u košnici. Prpolis se koristi u medicini kao lijek protiv glavobolje, gripe i prehlada. Matična mliječ se koristi za uzgoj pčelinje matice, a mliječ je najkorisnija za ljudski organizam jer u njoj ima najviše ljekovitih sastojaka, jedino se njome hrani matica.

Pčelar

Tijekom godina su ih napadale pčelinje uši koje bi desetkovale društva. Korištenjem kađenja, u jesenskim i zimskim mjesecima jer tada nema meda, a pčele su u fazi mirovanja, smanjila bi se količina pčelinjih ušiju (varooa). Kađanjem se može samo smanjiti broj ušiju a nikako u cijelosti uništiti.
Vrcanje meda se odvija oko polovice šestog mjeseca. Nakon prolaska najobilnije paše vrši se vrcanje meda. Okviri puni meda vade se iz košnice i stavljaju u vrcaljku u kojoj se pomoću centrifugalne sile  oslobađa med, a ocijeđeni okviri se vraćaju u košnicu do jesenske paše.
Kod nas je u prosjeku kod stacioniranih košnica prihod od 5-10 kg. meda, a kod pokretnih 25-30 kg meda.
Do sada još nije bilo nikakvih problema oko plasmana, jer je naš med kao kvalitetan, na tržištu  vrlo tražena roba.
Za rodnih godina moglo bi se izvrcati i do 700 kg. meda. Ove tri posljednje su u cijelosti podbacile i najlošije su u posljednjih dvadeset godina.
Med je proizvod pčela i medonosnog bilja. Medom se hrane radilice, a pčelinje leglo se hrani mješavinom meda, peluda i matične mliječi.
U sastavu meda se nalaze: fruktoza, glukoza i još oko 180 različitih sastojaka među koje spadaju: minerali, mikroelementi i vitamini. To je razlog da med ne smatramo samo kvalitetnom prehrambenom namirnicom nego i lijekom.
Da bi pčela skupila  jednu žlicu meda  treba obići oko 200 000 cvjetova.

Pčelar

Sad će te postaviti pitanje koji je med najbolji? Najbolji je prirodni i ne prerađeni med, savjesnog  i odgovornog pčelara.
Konzumacijom meda mogu se efikasno spriječiti ili liječiti raznolike bolesti (bolest jetre, nesanica, bolesti krvožilnog sustava, bolesti bubrega, bolesti krvnoga tlaka, želučano-crijevne bolesti, pomaže dijabetičarima). Iz ovoga se može zaključiti da je velika ljekovita i hranidbena vrijednost meda. Svaki je med ljekovit, ali neke zdravstvene tegobe možemo rješavati jednom , a druge drugom vrstom meda. Redovitom konzumacijom meda može se podići tjelesni imunitet i otpornost prema nekim bolestima.
Pelud je cvjetni prah kojeg skupljaju pčele za prehranu pčelinjeg legla i mladih pčela.
Cvjetni prah je bogat bjelančevinama, amino kiselinama, šećerima (fruktozom i glukozom) te masnoćama. Pelud sadržava također minerale, vitamine i enzime. Iz ovih je razloga pčelinja pelud veoma hranjiva i ljekovita.
Ako je med u određenoj količini pomiješan s peludom , propolisom i matičnom mliječi koristi se kao terapija ili preventivno sredstvo za suzbijanje raznolikih bolesti.

Pčelar

Propolis skupljaju starije pčele “specijalci” koje se uglavnom nalaze pred mirovinom. Pripolis ima jako antibakterijsko i antivirusno djelovanje kojim se pčele koriste u borbi protiv bolesti.
Propolisom se ublažuje ili liječi zacjeljenje rana,  promuklost, smanjuje karijes i dr.
Vosak je također pčelinji proizvod kojeg skupljaju mlade pčele, a služi za proizvodnju raznolikih medicinskih, farmaceutskih i kozmetičkih preparata.
Matičnom  mliječi pčele hrane maticu od larve pa sve do kraja njezinog života. Zahvaljujući toj visokovrijednoj hrani, matica dnevno nosi više od 2000 jajašaca, a život joj može potrajati i više od pet godina.
S ovim neumornim i plemenitim stvorovima Mladen krati svoje umirovljeničke dane.

5 misli o “Pčelar iz hobija

  1. ... Odgovori

    pa nema ništa ni o Mladenu. Ovde su pčela i med u prvom planu o čemu možemo pročitati na svakom koraku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.