Planinari II. dio

Stanovi u Dugom Polju

Kod svih naselja u Dugom polju, koliba ili stan građena je od drveta i to od tesane daske. U cijeloj građi nema ni kamena ni željeza. Zidovi kolibe sklopljeni su od dasaka koje se pomoću žljeba uklapaju jedna u drugu. Postrane-uzdužne zidove zovu bedre. Poprečno-čeoni zadnji zid-zovu somić. Krov je od daske i građen je na taj način da su daske po cijeloj dužini svojoj blago ukošene i naslonjene donjim krajem na žlibu a gornjim na slime. Žliba je po sredini dobro široko prokopana (užlijebljena) greda koja je na dva kraja, a često i po sredini poduprta sojama. Soje su debela ( promjer 5-8 cm) odsječena stabla koja na jednom kraju imaju račve. Donji kraj soje zabijen je čvrsto u zemlju i tako namješten da račvam poduhvaća žlibu. Slime je poduprto na dva kraja sojam. Između slimena i žliba nema rožnika i žioka (poprečne tesane grede). Po dvije i dvije daske sastavljene su u krovu a preko sastava je položena treća daska. Stan se sastoji od dva dijela. U jednom dijelu je ognjište to je koliba. U drugom dijelu prostor je za spremanje mlijeka i bijelog mrsa i taj dio zove se mlikar. Između kolibe i mlikara postoji pregrada ili perda. Dužina kolibe iznosi 4-5 m, a širina 3 m. Ista takva je i dužina i širina mlikara. Oba dijela su izgrađena potpuno simetrično. Visina prostorija unutra iznosi 2 m. Cijeli stan nema nikakvih drugih otvora osim vrata koja su izrađena od drveta i uvijek se nalaze na čeonom somiću. Između kolibe i mlikara ostavljen je jedan otvor u perdi koji se također otvara vratima. Ni koliba ni mlikar nemaju tavana. Tlo je nabijeno zemljom. Uz stražnji somić nalazi se po sredini kolibe ognjište. Ono je popločano i nešto malo odignuto od tla. S obje strane ognjišta nalaze se ležišta koja su napravljena od debelih dasaka. Po daskama su pokrovci od kostrijeti i vuneni pokrivači (gunj) jedina posteljina. Pred odlazak s planine stočari sklope stan i daske spreme. To čine zbog velikih snjegova i vjetrova, koji bi stan, zbog njegove slabe građe,oborili i raznijeli.

Posuđe i oruđe što se nalazi u stanu ima sasvim druge nazive nego u kolibama na planinama koje sam do sada opisao stoga ću će te nazive ovdje navesti. Na ognjištu se nalaze komoštre. Komoštre stoje na kotlači, koja se drži za slime. Na ognjištu se dalje nalazi sadžak, ožeg, maše, sač i saksija. Na ognjištu još imade priklad (potpriječanj). Zatim postoji od suđa još kota (kotao za varenje mlijeka) bronzvin (sud za kuhanje jela), kotlača to je manji kotao za spremanje pure. Dalje se nalazi kao suđe za kavu džezma  (džezva), za ukuhavanje vode potrebne za kavu, ibrik od bakra za spremanje kave, mlin i vildžani. Od suđa dolaze još u obzir tava za prženje jela, tepsija bakren sud za pečenje pite. Onda suđe od drveta, čanci i zdile razne veličine. Zdile su kao i čanci samo su šire i pliće. Drvene kašike, purač za miješanje pure, palja ili varnjača za vađenje mlijeka a i drugog jela iz većeg suda. Još se u kolibi nalaze naćve za držanje brašna i za kuhanje kruha, lopar na kome se kruh kvasi i onda skrene u vatru i sinija na koju se stavlja jelo pri objedu. Od suđa za vodu imaju burilo, drveni sud koji hvata otprilike 20 litara vode, obal je i po strani malo splošten, bukara iz koje piju vodu i bucat iz kojeg također piju vodu samo on ima rukaticu (drška).
Osim stana u Dugom polju imaju od zgrada još i pojate o kojima je već bilo govora i torove. Torovi su napravljeni od baskija ( dugačkih tankih tesanih greda – žioka) i imadu uobičajeno četverokutast oblik. Posebni su torovi za ovce a posebni za janjce.

x

Izrada bijelog mrsa (sir)

Ovce izgone na pašu na vazdanak i to pošto se je digla rosa( u Barama se boje metilja stoga ne puštaju ovce iz torova na rosnu travu). Vraćaju ih kući pod noć. Muzu ih dva puta na dan ujutro i uvečer. Sud u koji muzu mlijeko zove se kablić. Pomuženo mlijeko procijede kroz tanke krpe i odmah sipaju u kotao i meću na vatru da se uzvari. Zatim ga razliju u škipove i ostave 24 sata da se uhvati kajmak. Kad pokupe kajmak sa škipova meću ga odmah u stap i metu maslo. Stap je drven sud visok otprilike 80 cm u obliku prikraćena čuna sa širim donjim i užim gornjim dijelom. U njemu se nalazi mećaja sa kolutom pri dnu koji je izbušen. Izmeten kajmak saspu skupa sa mlaćenicom u jedan kotao iz kojega pokupe maslo jer se digne na vrh.
Mlaćenicu provare u kotlu i zakisele te dobiju sir koji se zove belava. Mlijeko (varenika) koja je ostala u škipovima iza kajmaka saspu u jedan veliki kotao, umlače ga a zatim usire. Sirište je životinjsko i to obično od debela brava (pelica). Sirovo sirište dok još nije prerađeno zovu muza. Prerađuju ga na taj način, da ga najprije iskuhaju u vunu a zatim ga bace u maju od starog sirišta. Sud u kojem drže sirište zovu lonac ili sirišnjak. Vještačko sirište ne upotrebljavaju. Kada se zakiseljeno mlijeko prosiri onda sir izvade u jedan škip koji nagnu da sirutka može otjecati. U tom škipu ostane sir sve dok se ne ocijedi. Potom ga metnu u mij. Sirutku što ostane iza metnu na vatru i uzvare a potom ohlade tako da bude otprilike 25-28°C topla. Onda je saspu u kacu i uspu u nju kvas koji prave od ljute sirutke. U toj kaci je ostave sve dotle dok ne postane ljuta, tj. kisela. Onda je počinju trošiti za jelo.
I na ove stanove izlaze tek u drugoj polovici lipnja. Oni izgone i ovce i janjce. Ali janjce odmah odluče od ovaca čim iziđu na planinu, pa ih čuvaju posebni čobani. Samo izjutra i uvečer poslije mužnje puštaju janjce k ovcama da ih podoje. Ovce strigu u proljeće po Jurjevu danu, a zastrizavaju ih u jesen i to samo oko vrata i oko repa. Janjce strižu o Ilindanu.

x

Putovi

Od svojih sela idu na spomenute položaje istim putovima kojim se ide i na Bare. Iz sela koja se nalaze sjeverozapadno, zapadno i jugozapadno od Mostarskog Blata to su: Izbično, Gornji i Donji Crnač, Dobrkovići, Oklaji, Lise, Mamići, Mokro, Uzarići, Čerin, Blatnica, Čitluk i Ograđenik, idu u sjeverozapadnom pravcu preko predjela Dabio na Pavlovu Jelu, Rosnu Poljanu i dalje prema sjeveroistoku duž Dugog Polja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.