Planinari III

Hrana im je vrlo skromna i prosta. Ječmen kruh, pura, mlijeko, mlaćenica, sir, sirutka i krumpir. Taj jelovnik mijenja se rijetko kada. Ne smije nedostajati još  jedan luksuzni artikl: kava, uz koju ide propisno i duhan. Poslastice i ako hoćete dobra jela  su uštipci i cicvara, ali to planinari prave samo za svoje goste, rijetko kada da se sami s njima počaste. Povrća ne jedu, jer na planini ne može sigurno uspijevati osim kupusa nikakvo drugo povrće. Isto tako i mesa rijetko kada jedu. Samo ako se koje bravče slomije ili ako ga vuk nakolje pa ga prikolju  i tada jedu meso. (Primjedba: Meso bravčeta, koje je naklao vuk ne valja da jedu mlade žene i djevojke, vele, radi poroda).

Ali kada se strani putnik namjeri u kolibu i domaćin sazna ko je i što je uvijek će ponuditi da zakolju janje. To je u čast putniku, ali na radost svim članovima planinske kolibe, jer barem tako i sami dobiju mesa. Znajući za takvo raspoloženje čeljadi, ja sam rijetko kada odbijao ponudu da se zakolje janje iako radije jedem bijeli mrs nego meso. Zajednički su objedi izjutra, kada se pastiri spremaju da idu na pašu sa  stadima i navečer kada se vrate. Tada se postavi sinija na sred kolibe i oko nje posjedaju po zemlji svi uokrug. Planinka stavi u velikom drvenom čanjku podobru količinu pure samo na vodi kuhane i ne zamašćene. U drugu zdjelu naspe mlijeka ili zamliječene sirutke. Tada drvenim kašikama zahvaćaju iz zajedničke posude, najprije zalogaj pure pa ga zaliju mlijekom. Jedu vrlo lagano i oprezno, tako da ne prospu nimalo mlijeka ispred sebe iako sjede dosta odmaknuti od sinije. I kada sjednu k siniji i kada se dižu od nje prekrste se , ali ne čitaju molitve.

Planinari su bistri ljudi

Hercegovci planinari vrlo su bistri i prisebni. Iako su pretežnim dijelom nepismeni, znaju mnoge historijske događaje iz prošlosti Bosne i Hercegovine. Često su iznenađivali točnošću datuma koje navode za važnije događaje. …Samo je kod njih predaja daleko razvijenija nego kod Bosanaca, naročito onih u ravnicama, koji često puta ne znaju svoje rodoslove dalje od djeda.… Rastući u prirodi i promatrajući svaki dan mnoge pojave u razvoju njezinu oni nauče da mnogo štošta prisebnije primaju i razumnije objašnjavaju nego ljudi iz grada. Mnogi građani odbijaju im tu njihovu duševnu mirnoću na neobrazovanost, ali to je posve pogrešno.

Zato što su nepismeni oni ne čitaju nikakve knjige pa ne mogu da prave usporedbe između svoga života i rada i života drugih seljaka izvan njihovog terenskog domašaja. Zato bi mogao skoro posve točno reći da ne poznaju drugi način života i rada osim svoga…

1 misao o “Planinari III

  1. Luiz Odgovori

    baba deda iskreno se nadam da će biti poovda samo za lepe priče i lepe komentare! Makarone mislim da ću sačekati da ponovo skočim, pa ću onda pisati o svemu tome! Nekako nemam vremena, što li??? Hehe he Bubice mi smo već išli napolje, šetkali po parku, pili kaficu u kafiću joj što mi je bilo lepo, jurili smo i kuce i ljuljali se na ljuljaškama sad je malo promenljivo neko vreme, pa smo nas dve vezane za kuću i ovaj pogled, ma samo kad je stiglo proleće i kad se ja porodih. Spremamo se da 2. 3. i 4. maja putujemo na takmičenje u Bor. U glavi već imam plan ko će gde i kako ćemo to da izvedemo. lost03 vidiš, kada mi neko ostavi ovako lep komentar meni pođu suze na oči. Da li to moji hormoni divljaju ili je nešto drugo u pitanju ne znam? Verovatno mi sasvim drugačije izgleda kada ja pišem o svemu tome i kada neko drugi to komentariše. Hvala ti!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.