Povijest širokobriješke obitelji Pavičić

Širokobriješka obitelj Pavičić, danas nastanjena na Puringaju, svoje korijene vuče iz mjesta Boričevac koje se nalazi u Gornjem Pounju u Jugoistočnoj Lici. Boričevac je široj hrvatskoj poznat po tragediji koju je pretrpio u ljeto 1941. kada su ga do temelja razrušili i spalili četnici i srpski komunisti 2. kolovoza 1941. Četničko-komunističko razaranje ostavilo je trajne posljedice po Boričevac i njegove stanovnike koji se nikada nije oporavio od tog događaja te je ostao pust i razrušen do današnjeg dana. Jedan Boričevljanin se igrom životne sudbine doselio na Široki Brijeg, a njegovo ime je Mile Pavičić koji se rodio 6. srpnja 1907. u Boričevcu. Mile je živio u Boričevcu do svoje osamnaeste godine, kada odlazi u financijsku državnu službu. Službovao je u Nevesinju, Podujevu (Kosovo te u mjestu Golubac na Dunavu, nakon čega odlazi na otok Silbu na Jadranskom moru. Na Silbi Mile uzima za ženu Vjekoslavu Puljas 1937. koja mu rađa dvije kćeri: Mariju (1938.) i Zlatku (1940.). Mile povremeno odlazi na službu s manjim prekidima u Stolac, Široki Brijeg i Klobuk. Od 1940. do 1941. je službovao na Hvaru, a zatim odlazi na službu u Vrgorac. Mile proživljava veliku tragediju kada mu partizani 15. lipnja 1942. ubijaju ženu Vjekoslavu. Ostavši sam kao mladi udovac sa dvije kćeri, Mile uzima za ženu Milku (Milu) Šoljak iz Vrgorca 1942.te odlazi na službu u Goricu (Sovići), gdje ostaje živjeti do 1944. Milka (Mila) mu je rodila dva sina: Miroslava zvanog Dida (1943.) i Antu zvanog Sula (1951.). Mile sa svojom obitelji trajno seli na Široki Brijeg 1948. gdje se zaposlio u poreznoj upravi općine gdje ostaje raditi do mirovine. Njegova žena Milka (Mila), nažalost, umire 1960. U svojoj 45-toj godini života te tako Mile postaje udovac po drugi put. Mile je u Širokom Brijegu bio poznat po nadimku Likota zbog njegovog ličkog podrijetla. Mile je umro 1985. godine u Širokom Brijegu, a pokopan je na mjesnom groblju Mekovac. Marija, starija Milina kćer, udala se za Damjana Martića, kojem je rodila dvoje djece: sina Miru i kćer Mirandu, a mlađa Zlatka za Antu Mikulića – Miku, kojem je rodila dvoje djece: kćer Milu i sina Ivana Civu poznatog glazbenika.


S lijeva na desno: sin Miroslav, otac Mile i sin Ante Pavičić

I Marija i Zlatka su nastanjene i žive sa svojim obiteljima u Širokom Brijegu. Stariji Milin sin, Miroslav zvani Dida, koji je bio vrstan nogometaš (igrao za Mladost Široki Brijeg, Famos Sarajevo, Zagrebački Plavi i Belišće)za vrijeme studija u Zagrebu upoznaje svoju buduću ženu Đurđicu Bilić s kojom se trajno nastanjuje u Belišću u Slavoniji gdje je radio kao profesor povijesti u gimnaziji u obližnjem gradu Valpovu. Đurđica mu je rodila kćer Ivanu koja danas živi u Splitu sa svojom obitelji. Miroslav (Dida) je umro u Belišću gdje je i pokopan 2009. Najmlađi Milin sin, Ante zvani Sula, radio je u Njemaćkoj gdje je upoznao svoju ženu Zdravku Lukić, koja mu rađa šestero djece: kćeri Milku i Marušu, te sinove Milu, Luku, Ivana i Zvonimira. Ante se nakon umirovljenja vratio na Široki Brijeg gdje i danas živi sa svojom obitelji. Obitelj Pavičić je u Širokom Brijegu poznata i kao športska obitelj koja je zbog svojih naročitih športskih uspjeha dobila i posebno priznanje od Športskog saveza grada Širokog Brijega 2017. za izniman doprinos razvoju športske kulture Širokog Brijega. Možda i najveći dar koji je obitelj Pavičić dala Hercegovini je njihov najmlađi sin, fra Zvonimir Pavičić koji je 2017. zaređen za svećenika te je danas na službi u Međugorju.          

2 misli o “Povijest širokobriješke obitelji Pavičić

  1. Zahvalan Odgovori

    Zahvaljujem Bogu za ovu dragu i uzornu obitelj.
    Zahvaljujem autoru članka, da je našao podatke i pripremio tekst, zad znamo puno više o njima, i imamo razloga još više cijeniti ih.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.