Pralja

Današnjim ženama prilično je lako. Neva (perilica) za čas opere  obiteljsko rublje i posuđe, dok je nekada to bio mukotrpan i dugotrajan posao.
Rublje se stavljalo u drveni ili metalni škap, a zatim posipalo dobro prosijanim lugom i zalijevalo vrelom vodom. Potom bi se sve prekrivalo kakvim starim gunjom, da se toplina što više zadrži. Namočeno rublje bi odstajalo do sutra, da lukšija omekša mrlje i prljavštinu na rublju. Prije pranja trebalo je pripremiti drva i naložiti vatru da voda uzvrije.
Lug je dobro prosijavan, da ne bi ostao koji komadić ugljena koji bi mogao onečistiti rublje.
Prosijani lug se koristio kao najbolji deterdžent ili šampon, sjetit će se naši najstariji, s kojim se prala glava, jer je sprječavao pojavu peruti.
Rublje namočeno u lukšiju, drugog dana je vađeno iz škapa i stavljalo na ravnu kamenu ploču ili dasku polijevalo toplom vodom, udaralo pratnjačom (izrađena od laganog drveta koje ne pušta boju)  i prevrtalo, sve dok ne poteče bistra voda.
Dok je rublje još bilo u škapu, ženske su ga ruke gnječile i prevrtale radi otklanjanja tvrdokornijih mrlja.
Svi su se ovi poslovi obavljani u Brini ili Česmi na Ugrovačama jer kod kuće nije bilo vode za pranje. Ponetko je išao na Trn, perući na kanalu, pored Slomića kuća

Slika

Kad se pojavio sapun,  lako je bilo prati, kaže Matija Cigić-Perkuša. “Zbog siromaštva i na sapunu se štedjelo, da ga peruć ne bi puno otišlo. Mlado se bilo pa za ruke nitko nije mario.”
Prvi sapun se pojavio u različitim bojama, od žutog i bijelog do šarenog (bjelo-plavog). Najpoželjniji je bio žuti jer je dobro prao, pogotovo u kišnici.
Kasnije se sapun počeo praviti kući, od svinjskih i ovčjih otpadaka (ostaci od svinjske kože, glave, odornog sala i dr.),  pomiješanih sa živom sodom. Nekad je znao biti dobar, drugi put premasan jer je stavljeno malo sode, ako je sode bilo previše, onda se pak drobio.
Početkom pedesetih pojavio se prvi deterdžent – Plavi radion, bila je to pjesma od pranja.
Današnje žene mogu uživati, jer sve nekadašnje teške kućanske  poslove umjesto njih obavljaju strojevi. Zato se današnje žene i majke mogu više posvetiti obitelji i djeci, a i samima sebi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.