Predstavljanje knjige Priče o sovi i ševi

U utorak 23. listpada u 19,30 sati održat će se predstavljanje knjige prof. Blanke Kraljević Priče o sovi i ševi u kinu „Borak“ u Širokom Brijegu s početkom u 19,30 sati. Dobro došli!

„Knjiga Blanke Kraljević Priče o sovi i ševi sadrži 36 priča podijeljenih u tri ciklusa : Doba nevinosti (Doba nevinosti, Koturaljke na prisilnom odmoru, Neočekivano zadovoljstvo, Dvije pahulje, Petit Beurre, Izgubljeni prsten, Pipi Kratka Čarapa, Modno-ideološki promašaj ili Kako sam se pričestila, ‘Ko u malo gleda, malo vridi ); Priče o sovi i ševi ( Priča o sovi i ševi,Ništa kontra Shakespearea,Nasloni glavu na moje rame,Stara priča,Usta istine,Svi znaju,Između dvije vatre, Sila nečista, Bitanga i princeza, Mislili su neki već nas neće biti, Moj prilog Istanbulskoj konvenciji,Bingo,Veliko spremanje, Sadržaj prazne duše, Magičnost gospojinske komunikacije, Sretna ti Nova godina, ljubavi, Uzbuna u Šušinu dolcu, Dlakavica, Ljetovanje po p.s-u,Nikamo mi ne idemo večeras, baby, Muke po mami, Život pokatkad smisli bolji scenarij); Anđeo čuvar ( Anđeo čuvar,Akcijom na akciju,Ekstra large, Kristinina mala ima šum na srcu,Samo bez patetike, molim)
Priče su to koje govore o svakodnevnim životnim situacijama maloga čovjeka u kojima se većina nas može prepoznati. Autorica nije opterećena važnim ljudima i događajima koje će pamtiti i bilježiti povijest. Ona pripovijeda priče iz svoga života potpuno svjesna da od njih nikome neće zastati dah, ali će zaigrati srce.
Sastoji se ova knjiga od crtica iz autoričina života od kojih slažući ih poput mozaika možemo iščitati život mirnog, povučenog i preosjetljivog djeteta sklonijeg knjizi nego sportskim aktivnostima odraslog u miru i relativnom blagostanju u jednom vremenu u kojem se , doduše teže, ali sporije, neopterećenije i kvalitetnije živjelo. Priče o siromašnom, a lijepom djetinjstvu najčešće su teme pripovijedanja. Zajedničko pričama iz djetinjstva koje obuhvaćaju vrijeme od prije četrdeset i više godina je jedna nostalgična nota koja više priziva sjećanje na jedno doba nego što ga glorificira ili zagovara povratak na staro. Kao i cijelome njezinom naraštaju, mladost joj je obilježio rat. Traganje za sobom u privatnom i poslovnom dijelu života značajke su drugog ciklusa priča. Treći ciklus čini pet priča koje imaju malo što zajedničko. Između prve i posljednje priče u knjizi, Doba nevinosti i Samo bez patetike, molim dogodio se jedan ljudski život čiji vrhunac nije bio očekivano lijep, ali Bože moj, takav je život. „Ja lako padnem, samo se malo teže dignem,“ misao je koja autoricu tjera naprijed. Posljednju, a zapravo najosobniju priču u knjizi autorica pripovijeda na način kao da se to o čemu pripovijeda ne događa njoj, nego nekome drugom. Tako se uspjela osloboditi patetike i pesimizma koji bi je samo opterećivali i umanjili vrijednost napisanoga.
( iz osvrta prof. Marine Ćeškić)

1 misao o “Predstavljanje knjige Priče o sovi i ševi

  1. Simpatija Odgovori

    Bravo, Blanka.
    Tvoji roditelji su bili moji dragi nastavnici.
    Možda se zato nisam usudio u mladosti pokazati simpatije prema tebi. Koja greška! A sad je kasno za starog momka, koji ima tek lipa sjećanja na lipu Blanku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.