Preminuo je Mirko Grbešić

Tražilica će još uz ime Dobrkovići u Wikipediji ponuditi informaciju o Dobrkovćaninu Mirku Grbešiću kao jednom od najuspješnijih gospodarstvenika u Hrvata i navesti tvrtke u njegovu vlasništvu.
Stoga je jedna od prvih današnjih asocijacija na spomen imena Dobrkovići naš najpoznatiji stanovnik i jedan od ponajboljih hrvatskih i bosanskohercegovačkih gospodarstvenika, Mirko Grbešić.
Puno je razloga za takvu asocijaciju i svi su razumljivi. Rijetka je dobrkovska kuća čiji član nije zaposlen u nekoj od tvrtki čiji je vlasnik ili suvlasnik naš sumještanin. Teško je govoriti u brojkama, ali je sigurno da je na taj način za dobar dio suseljana osigurao radno mjesto koje im donosi redovite mjesečne prihode i rješava  egzistencijalne probleme. Time je zaustavljeno iseljavanje i ublaženi su negativni demografski trendovi.

Poznato je da u Dobrkovićima ne postoji akcija kojom se nastoje poboljšati lokalni uvjeti za život čiji poticatelj i najširokogrudniji sudionik nije gospodin Grbešić. Prepoznatljiv je i po sudjelovanju u akcijama humanitarnog karaktera i znatno šire od rodnih Dobrkovića. U svome je selu, uz ostale sumještane, pridonio obnovi školske zgrade (centralno grijanje, ograda školskog dvorišta), dao potporu za proširenje asfaltnog puta do sela, značajno sudjelovao u popravci crkvenog krova i obnovi fasade, izgradio spomenik žrtvama rata i poraća s parkiralištem. Pri gradnji zvonika velikodušno je zatvorio financijsku konstrukciju i kupio (drugo) crkveno zvono. Potom je u cjelosti realizirao  rekonstrukciju i proširenje mjesne crkve.

Osobito se trudio oko tradicijske baštine na kojoj smo svi izrasli. Tamburaše i folkloraše opskrbio je instrumentima i kompletima nošnji. Nastojao im je osigurati i nastupe, ali mladi su imali svoje planove. Zasvijetlila je i ulična rasvjeta. Njegovi socijalni i karitativni obzori bili su puno širi od rodnih mu Dobrkovića.

Mirku nisu potrebne ode, ali činjenicama treba pogledati u oči. Njegovo ponašanje najbolje govori da mu novac u životu nije bio sve. Stoga Ti dragi Mirko hvala za sve što si učinio za malog čovjeka.
Počivao u miru Božjem.

Tvoji Dobrkovćani.

2 misli o “Preminuo je Mirko Grbešić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.