Prilog javnoj raspravi

Služba za prostorno uređenje i zaštitu okoliša općine Široki Brijeg uputila je Nacrt urbanističko-tehničkih uvjeta za parcelaciju zemljišta i svrhu izgradnje solarne fotonaponske elektrane 1MW u Dobrkovićima na lokalitetu ‘Stranjik’ na javnu raspravu. Javna rasprava na navedenu temu održana je u MZ Dobrkovići 4. studenog, 2015. Vijeće MZ nakon održane javne rasprave dostavilo je dva očitovanja na adresu urbanizam@sirokibrijeg.ba, odnosno Službi za prostorno uređenje i zaštitu okoliša općine Široki Brijeg.

—————————————————————————————————————————————————-

MJESNA ZAJEDNICA DOBKOVIĆI
VIJEĆE MZ

Broj: 02-11/2015
Š
iroki Brijeg, 9.11.2015.godine

POMOĆNIK GRADONAČELNIKA ZA PROSTORNO UREĐENJE I ZAŠTITU OKOLIŠA
n
/r Borislav Zovko

 

PREDMET: Odluka Vijeća MZ Dobrkovići

Poštovani,

Temeljem dobivenog dopisa s Vaše strane Br.06-23-703/2014, od 13.10.2015. godine na temu „Nacrta urbanističko – tehničkih uvjeta za parcelaciju zemljišta u svrhu izgradnje solarne fotonaponske elektrane“, dana 4.11.2015. godine organiziran je sastanak Vijeća MZ Dobrkovići.
Jednoglasno određenje Vijeća MZ je kako u cilju zaštite zajedničkih interesa našeg mjesta i njegovog pučanstva ne možemo dati suglasnost na ponuđeni prijedlog parcelacije zemljišta za potrebe izgradnje solarne fotonaponske elektrane na lokaciji Strana – Dobrkovići.

Duboko vjerujemo da ćete uzeti u obzir istaknuto te obustaviti sve daljnje planirane aktivnosti po ovoj temi.

Predsjednik Vijeća MZ
Željko Ćavar                                                                                     
                                                              M.P.

—————————————————————————————————————————————————-

 

MJESNA ZAJEDNICA DOBKOVIĆI
VIJEĆE MZ

Broj: 03-11/2015
Š
iroki Brijeg, 10.11.2015.godine

POMOĆNIK GRADONAČELNIKA ZA PROSTORNO UREĐENJE I ZAŠTITU OKOLIŠA
n
/r Borislav Zovko

PREDMET: Zahtjev Vijeća MZ Dobrkovići

Poštovani,

Temeljem dobivenog Dopisa s Vaše strane Br.: 06-23-703/2014, od 13.10.2015. godine na temu „Nacrta urbanističko – tehničkih uvjeta za parcelaciju zemljišta u svrhu izgradnje solarne fotonaponske elektrane“, i Odluke/Dopisa Vijeće MZ Dobrkovići br.:
02 – 11/2015. godine koji Vam je prethodno dostavljen, koristimo priliku istaći sljedeće.

Naime, kako se Vijeće MZ Dobrkovići prethodno jednoglasno odredilo kako ne može dati suglasnost na ponuđeni prijedlog parcelacije iz razloga zaštite općih interesa svih mještana našeg sela, ovim Zahtjevom koristimo prigodu zatražiti mogućnosti sagledavanja i realizacije da se navedena zemljišna čestica prenamjeni za potrebe subvencioniranja mještana našeg sela u smislu uzgoja smilja uzimajući u obzir najosjetljivije socijalne skupine kao što su braniteljska i umirovljenička populacija.
Najveći dio ove populacije još do danas nije ostvario prava koja joj pripadaju i jedna ovako provedena i planirana aktivnost bila bi vrlo pozitivno i dobro prihvaćena.

U nadi pozitivnog odgovora,

S poštovanjem,

Predsjednik Vijeća MZ
Željko Ćavar

                                                              M.P.
—————————————————————————————————————————————————-

Predmet: Nacrt urbanističko-tehničkih uvjeta za parcelaciju zemljišta u svrhu izgradnje Fotonaponske elektrane

Prilog: Osobno mišljenje, primjedbe i prijedlozi

Potrebe i probleme žitelja MZ Dobrkovići pratim aktivno od 90-a do danas, a svježa su mi sjećanja i na ranije godine (od 70-e do 90-e).
Sve ovo vrijeme, od nas se uzima, a ne vraća. Žiteljima sela je 60-ih godina Duhanska stanica oduzela 147.000 m2 plodnog zemljišta u Donjem polju (iznad Feala), što na silu vlasti i partije, što na prevaru.
Kako sam bio općinski vijećnik od 90-e, pokušao sam pokrenuti postupak za povrat zemlje. No došao je rat i sve je stalo.
Pokušali smo i nakon rata, ali nismo naišli na razumijevanje ni kod koga.
U MZ smo sve zahvate na infrastrukturi radili sami svojim sredstvima. Jedno smo od rijetkih sela u općini koje nema vodovod.
I sad biste opet uzeli od nas?!
Nudite nam projekt koji neće donijeti za selo ni jedno radno mjesto.
Ako je istina da je ova lokacija predviđena Prostornim planom ŽZH za solarnu elektranu, onda je to napravio netko, a da nas nije ništa pitao, niti je proveo javnu raspravu.
Mišljenja sam da je ovo zemljište puno vrjednije, nego se ovim prijedlogom tretira i da se može puno bolje iskoristiti.
Zemljište se nalazi u blizini Industrijske zone Trn (oko 1 km od Feala) i u budućnosti može biti zanimljivo za stambenu izgradnju.

Predlažem 2 moguća rješenja:

  1. Da se zemljište isparcelira na više dijelova i ponudi žiteljima MZ Dobrkovići da ga uzmu na koncesiju za sadnju smilja. Naime, mnogi koji su iskazali zanimanje, nemaju vlastitu zemlju i ne mogu ostvariti planove za sadnju smilja;
  2. Da se ovim zemljištem napravi kompenzacija bivšim vlasnicima zemlje u Donjem polju, te da se tako donekle ispravi nepravda koja im je počinjena.

S poštovanjem,

Ivan Spajić, Dobrkovići

JMB: 281095615240

 

3 misli o “Prilog javnoj raspravi

  1. UPOZORENJE Odgovori

    Danas 19.11. je zadnji dan da svoj komentar, razmišljanje, (ne)odobravanje, ili bilo što dostavite službi u općinu. nemojte poslije reći, kako je moglo proći (ili ne proći), mene nitko ništa nije pitao…. koristite legalne putove do vaših prava.

  2. NI MI JE JASNO Odgovori

    Koliko vidim, ovo neće ići lako.
    no, ni mi je jasno tko bi to u nas došao i takvo nešto napravio. morala bi to bit prava “pača”,barem da mu je punica iz sela… ili što bliže.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.