Proslava blagdana svetog Nikole Tavelića

Na blagdan Svetog Nikole Tavelića zaštitnika našega sela, svečanom misnom slavlju predsjedao je fra Branimir Musa, župnik u Tihaljini, uz suslavlje fra Sretena Ćirčića širokobriješkog gvardijana, fra Ante Penave župnog ekonoma i domaćina fra Nikole Rosančića koji je pozdravio sve nazočne. Kao i tijekom trodnevne duhovne priprave misi je prebivao veliki broj vjernika. Propovjednik se okupljenom mnoštvu obratio slijedećim riječima:

x

… „Sveti Nikola je bio hrvatske krvi. Šibenik mu kolijevka, Bosna ponosna prostor rada, mjesto smrti Jeruzalem 1391. godine. Svojih 12  godina života potrošio je za nas u Bosni. Nemamo pravo ostavljati Bosnu jer to je bilo naše kraljevstvo. Posljednja kraljica Katarina ju je ostavila Svetoj Stolici u amanet, a ne nekom drugom.

… Čovjekovo podrijetlo je Krist. On je formula spasenja. Služio je čovjeku, upućivao ga u svu istinu, ozdravljao od naših boli, učio kako nositi i podnositi patnje.

x

S lijeva na desno: fra Nikola Rosnčić, fra Sreten Ćurčić, fra Branimir Musa i fra Ante Penava

Ima mnogo duhova, ali je jedan Duh Božji, Sveti. Svjedoci su mu apostoli, Krist, Crkva… Duh i sloboda idu zajedno. Duh čini da slijepi gledaju, hromi hodaju i da sve postaje novo. Primio si pečat dara Duha Svetoga kada si se krizmao. Živiš li ono što si primio. Nad ovim kaosom Duh Sveti želi unijeti reda. Nitko ne može biti učiteljem ne sluša li Duha Svetoga. Ako želiš biti učitelj svoje djece, onda moraš biti čovjek Duha Božjega. Ne dajte se zavesti. Danas vam govore da je sve crno i da nema izlaza. Napravili su toliki kaos i žele te naučiti da kažeš da ti ni Bog ne može pomoći.

… Ova godina je proglašena Godinom vjere. Bolje bi bilo kazati: Što ću učiniti u Godini vjere. Izmiri se s Bogom, ispovijedi se, pomiri se s bližnjim, vrati dug Bogu i čovjeku, svoju obitelj okupi, ponovno uvedi večernju i jutarnju molitvu, govori o poštenju, uči svoje dijete da ne bude lopov nego ga vodi tako da bude čovjek. Vrati post i žrtvu u svoj život, idi na nedjeljnu misu, ne boj se rađati djecu.

Jedan mali narod kao što je naš dao je Crkvi Božjoj toliko svećenika i časnih sestara. Zašto je bilo toliko zvanja? Bilo je više duha Božjega, bilo je više molitve, bilo je više djece. Danas se Crkvu napada kroz slabosti pojedinaca. Međutim, Crkva je sveta jer je njezin utemeljitelj Isus Krist svet. I vrata paklena je neće nadvladati. Obnovite Crkvu novim zvanjima i novim životima. Dragi roditelji, govorite Vašoj djeci o uzvišenosti svećeničkog poziva. Nemojte nam samo nabrajati mane.

Crkva je uvijek bila na strani istine, i to će ostati. Bila je uvijek čuvarica nacionalnog i vjerskog identiteta hrvatskog naroda. Nećemo se odreći puta služenja, niti kritike što je u društvu bolesno, a što zdravo. Neki izjavljuju kako ih ne interesira politika i vjera, samo zabava i druženje. Mene interesira i politika i vjera ukoliko je nešto na štetu moga naroda.

… Crkva se nije bavila kadroviranjem, ali je uvijek naglašavala da pošteni i vrijedni, razumni i odvažni nose barjake napretka. Gdje je naš napredak?

… Zavladala je intelektulna depresija. Samo se čuje kako se ne isplati učiti, raditi, zemlju obrađivati, kriva je Crkva, politika, društvo.

 

Dragi mladi, ugledajte se na starije. Išli su u svijet, završavali škole, pomagali mlađe i nije im bilo lako. Gladovali su po tuđim gradovima, koračali praznih želudaca po tuđim ulicama i učili svoju povijest… A ti? Gdje su tvoji ideali? Od čega si se umorio? Najveće zlo duše i tijela su lijenost i mlakost. Čiju to danas pjesmu pjevaš, čijeg heroja častiš. Povodljivi smo. Svoje se ne prodaje niti podaje. Kad je Bog stvarao ovaj svijet dao nam je prekrasnu zemlju. Okreni se i vidi širinu i ljepotu svoga kraja. Ovaj kamen tvoj je znamen. Na njemu je suza tvoje matere, na njemu je Tvoja bol, na njemu je Tvoja vjera jer je križ uklesan u njega. Dragi mladi, neka vam ideal bude uzvišen. Neka vam ideal bude znanje, vjera, ljubav, život. Pa kada se sutra oženiš, neka ti žena rodi nasljednika, tebi, majci, baki i djedu. Ne boj se budućnosti.

… Naša povijest vezana je za Mariju. Ona nije samo majka Kristova nego i naša. U majci Mariji želim ljubiti svoju majku, njezinu muku, njezinu žrtvu. Naša širokobriješka Gospa pamti sve one molitve i uzdahe, patnje i vjere majki ovoga kraja. Zamislite majke svih ovih vaših čija se imena nalaze na vašem spomeniku. Koliko je suza poteklo niz dobrkovićku stranu, koliko se Očenaša, vapaja izmolilo do Gospe. Koliko je straha bilo u krvi i srcu ovoga naroda? Koliko je znoja proliveno u rudnicima u Crnim Lokvama. Drage majke lijepo vam je ime. Majka si. Međutim, neće te serija učiniti boljom, niti odgovornijom. Budi čestita majka, čuvarica doma i ognjišta.

… Tko je svetac? Svetac je čovjek vjere, čovjek koji ne dopušta da ga zarobi oholost, samoljublje, čovjek koji je malen u vlastitim očima. Svetac je čovjek koji drži srce slobodno, ne vrijeđa se nepravdama, dijeli svoja dobra sa siromasima, teži za nebeskim dobrima, čovjek koji se podvrgava volji Božjoj. Podnosi svoje boli i križeve, u svemu se drži Božje pravde. Svetac je čovjek koji drži do roditelja, do braće i sestara. To je sluga koji u osobi gospodara vidi samoga Krista.“

Na kraju misnog slavlja gvardijan fra Sreten je domaćinima uputio blagdansku čestitku i potakao prisutne da u Godini vjere nadahnuti primjerima velikih svjedoka molimo Gospodina da nas obdari pravom  vjerom, koja  će nam pomoći riješiti sve životne probleme.

Svečanom ugođaju pridonijelo je toplo i sunčano vrijeme, koje su misari iskoristili za prijateljsko druženje.

x

Druženje ispred crkve nakon svečane mise

Trećeg dana trodnevnice misno slavlje predvodio je fra Vine Ledušić, a pjevao je dobrkovski filijalni zbor.  Tema fra Vinine propovijedi bio je naš zaštitnik sveti Nikola. Osvrnuvši se na Nikolin životni put i svetački život naglasio je Nikolinu neustrašivost i ustrajnost u naviještanju Evanjđelja po cijenu vlastitog života. Citirao je  Ghandija koji je rekao da je Evanđelje eksploziv u rukama Katoličke crkve, a ona ga tretira kao obični list papira. Nikola je neustrašivo naviještao Radosnu vijest ne uzmičući ni pod prijetnjama smrti. Zbog njegove žive vjere i savršenog predanja Gospodinu uzdignut je na čast oltara.

x

Fra Vine Ledušić

Poslije misnog slavlja upriličen je kratki folklorni program domaće plesne družine.

x

Nastup omaćih folkloraša

Drugog dana trodnevnice, misno slavlje predvodio je fra Dane Karačić koji je istakao crkvene pokrete koji su putujućoj Crkvi davali novu snagu. Jedan od takvih pokreta predvodio je prije osam stotina godina   sv. Franjo koji na nov način želio svjedočiti iskustvo Boga koji je ljubav. Tu ljubav Franjo utjelovljuje u svakodnevne konkretne životne situacije. Franjo svojim životom privlači mnoge mlade koji će poći za njim svjedočeći Evanđelje. Jedan od njegovih sljedbenika bio je i fra Nikola Tavelić koji je kao prvi hrvatski svetac 1970.godine uzdignut na čast oltara. Mnoštvo od 25 tisuća hrvata s oduševljenjem je u Rimu  dočekalo trenutak kada je papa Pavao VI  fra Nikolu proglasio svetim.

x

Fra Dane Karačić

x

Filijalni crkveni zbor iz Knešpolja

x

Gosti su dobro  raspoloženi nakon mise zapjevali

Prve večeri propovjednik don Ivo Šutalo predstavio nam je sv. Ivana od Boga i rasvijetlio njegov put od raskalašenog avanturista do redovnika i utemeljitelja Reda  milosrdne braće. U drugoj prispodobi o udovičinom novčiću govori da ne daje najviše bogataš koji daje mnogo već onaj tko daje s ljubavlju pa makar to bila samo dva novčića.

x

Don Ivo Šutalo

x

Župni zbor iz Studenaca

x

Dio ozračja iz zajedničkog druženja

x

x

x

2 misli o “Proslava blagdana svetog Nikole Tavelića

  1. gotovina Odgovori

    bravo moji dobrkovćani, vi me niste zaboravili.Hvala što ste molili za moju i hrvatsku slobodu. došao je dan, kad možemo reći: Bog je snama. Činimo sve da s nama i ostane.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.