Proslava sv. Nikole Tavelića i 30. obljetnice izgradnje crkve

Ovih smo se dana trodnevnicom duhovno pripremali za svetkovinu našeg zaštitnika sv Nikole Tavelića. Svake večeri  prije početka svete mise, mladi su predvodili molitvu krunice. Svi su imali prigodu za ispovijed. Potom bi uslijedilo misno slavlje koje je prve večeri predvodio fra Franjo Mabić župnik u Izbičnu.

I druge večeri trodnevnice vjernici su se za svetu misu pripremali molitvom krunice i mogućnošću ispovijedanja. Misno slavlje je predvodio fra Stipan Klarić kapelan iz Mostara.

Oba su propovjednika nadahnuto razmatrali poruke svetopisamskih tekstova, stavljajući u kontekst našeg zaštitnika sv. Nikolu. Liturgijsko pjevanje prve večeri predvodio je filijalni mješoviti zbor, a druge večeri zborsko pjevanje je podupro tamburaški orkestar s prof. Ž. Ključom.

Na uočnicu u goste su nam došli fra Žarko Ilić i Fra Drago Vujević pojačani filijalnim zborom iz Zvirića koji su ujedno predvodili misno pjevanje.

Fra Žarko se u svome govoru osvrnuo na davne Dobrkovske uspomene i početke gradnje crkve. Iako ga zdravlje ne služi najbolje, mladalačkom je svježinom redao ljude i događaje koji su imali ključnu ulogu u provedbi žuđenoga pothvata.

Fra  Žarko je svoj osvrt završio ovim riječima.

“Ali je najvažnije što je usporedo s tim materijalnim napretkom napredovao duhovni život Dobrkovćana i njihovo prijateljsko zajedništvo…

Crkva je stožina jednom selu. Ona je središte, bez kojega nema pravog zajedništva. Redovnim bogoslužjima u njoj – raste sve oko nje…

Zato se danas nakon trideset godina sa zahvalnošću pomolimo za sve, koji su u nju ulagali svoje srce i um, svoje ruke i džepove, svoju molitvu i pjesmu, svoju svirku i igru!

A ja zahvaljujem Bogu što nam je davao svjetla i snage, da se nadmudrimo i nadjačamo sve protivnike ovog plemenitog pothvata. Istodobno prikazujem ovu svetu misu za sve pokojne i žive graditelje ove naše crkve. Amen.”

Nakon misnog slavlja u crkvi je uslijedio polusatni prigodni koncert na kojem su nastupili gosti iz Zvirića i domaćini. Misari su gromkim aplauzom popratili izvođače i njihove pjesme.

Na kraju programa u ime filijalnog crkvenog odbora u znak zahvalnosti  uručio je graditelju fra Žarku projektant Ivan Spajić prigodan poklon (slika naše crkve koju je izradio Zvonimir Perko).

Prijateljski susret s našim gostima uz zakusku nastavljeni su  u crkvenom dvorištu.

Na blagdan našeg zaštitnika sv. Nikole Tavelića u goste su nam stigli mladi prijatelji iz Sarajevske župe sv. Ante na Bistriku, koji su na mladalački način animirali misno pjevanje.  Misno koncelebrirano slavlje predvodio je  fra Danijel Rajič vikar samostana sv. Ante na Bistriku, sa suslaviteljima: fra Sretenom Ćurčićem gvardijanom samostana na Širokom Brijegu, fra Vladom Erešom misionarom u Švicarskoj i našim fra Nikolom.

Fra Danijel je na vrlo dojmljiv način osvijetlio lik sv. Nikole i stavio ga kao primjer ljubavi koja izgara za Gospodina.

Na kraju su nazočnom vjerničkom mnoštvu čestitali obljetnicu i blagdan sv. Nikole širokobriješki gvardijan fra Sreten i fra Vlado jedan od graditelja crkve a danas misionar  u Švicarskoj.

Punini blagdanskog i slavljeničkog doživljaja pridonijelo je mnoštvo vjernika i ugodno vrijeme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.