Proslava zaštitnika

Ovogodišnja proslava zaštitnika naše crkve u Dobrkovićima i našeg naroda svetog Nikole Tavelića bila je u dane tjedna kada se na poseban način sjećamo muke, smrti i uskrsnuća našega Gospodina i Spasitelja Isusa Krista. Tako smo prvi dan trodnevnice u petak razmatrali muku Isusovu moleći Put križa i razmatrajući odnos s Bogom preko sebe i bližnjega. Svetu misu i Put križa je predvodio fra Dario Galić, župni vikar u našoj župi. Pod misom je pjevala Klapa Dobrkovići. Kalendarski svetkovina predvodnika svih mučenika iz hrvatskog naroda slavi se krajem liturgijske godine s kojom se zaključuje jedno duhovno putovanje s Božjom Riječi. Poput života koji se pred kraj uozbiljuje tako i Božja Riječ koju smo slušali kroz vrijeme trodnevnice ozbiljnog je tona, puna suosjećanja i želje da se svi ljudi spase.

Drugi dan trodnevnice osluškivali smo grobnu tišinu, baš kao i na Veliku subotu. Muk po svoj zemlji je tada bio. Na Veliki petak hramska zavjesa se razdrla odozgo prema dolje i zanijemila ljudski rod. Božji intervent. Simbolično nam to govori da je naš Bog – Bog živih. Najavljeno uskrsnuće mrtvih. Svetu misu i Klanjanje Presvetom oltarskom Sakramentu predvodio je don Grgo Grbešić, profesor iz Đakova, inače sin ovog kraja. Sveto misno slavlje svojim pjevanjem je uzveličao domaći zbor svetog Nikole, a Klanjanje VIS Košute i Zbor mladih iz Dobrkovića.


Blagoslov novog križa

Treći dan trodnevnice, u nedjelju, okupilo se mnoštvo kršćana. Pjevali smo i zahvaljivali Bogu slaveći život po Kristovu uskrsnuću. Svetu misu je predvodio fra Stjepan Pavličević, franjevac Bosne Srebrne. Pjevanjem svetu misu je animirao zbor svetog Ivana Krstitelja iz Knešpolja. Na kraju svete mise molili smo za našu djecu i blagoslovili ih. Kao što reče novoizabrani šibenski biskup Rogić pogrešno je reći da će biti djece kad bude svega, upravo suprotno, kada bude mnogo djece među nama bit će svega. Blagoslov i ljubav od Boga dolazi nam upravo preko čovjeka. Bog se suobličio čovjeku, a mi se kušamo poput svetog Nikole potpunoma prepustiti Božjim planovima s našim životima.

Svetkovina svetog Nikole, ponedjeljak, iako je mnogima radni dan, uspjeli smo se skupiti u iskreno i veselo zajedništvo, da u ozbiljnosti i svetosti proslavimo nebeskog nam zaštitnika. Sveto misno slavlje predvodio je fra Robert Kiš, župnik iz susjedne župe Izbično. Vjerujem da su nam žive i prisutne riječi koje su nam upućene. Tko ne radi neka i ne jede! Duhovno oranje i preodgoj nas samih i naših obitelji da bi imali kršćansku zajednicu po primjeru prvih kršćana. Pjevali smo svi predvođeni našim vrijednim domaćim zborom koji nosi i diči se imenom našeg zaštitnika svetog Nikole Tavelića. Sveti Nikola, moli za nas!
fra Ivan

2 misli o “Proslava zaštitnika

  1. susjed Odgovori

    sve je bilo lipo i svečano. program dobro osmišljen,propovjednici na razini zadatka, pjevanje primjerno i primjereno. okrjepa prava.bilo je i vjernika “sa strane”, baš lipo. bogu na slavu!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.