Prva nagrada za glazbu

U crkvi Marijina Uznesenja na Širokom Brijegu, povodom 71. obljetnice komunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca obilježeni su „VI dani pobijenih hercegovačkih franjevaca“. Trodnevnu duhovnu pripravu priređuje Vicepostulatura postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“ na čelu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem .
Molitveni program započinje molitvom krunice i svetom misom zadušnicom. Treće večeri na kraju svete mise, vicepostulator fra Miljenko Stojić , proglasio je dobitnike nagrada u V nagradnom natječaju na temu pobijenih hercegovačkih franjevaca, za uzrast odrasli. Prvu nagradu, za glazbeni uradak „Mrtva moja braćo“ osvojio je prof. Živko Ključe, druga nagrada pripala je bračnom paru Luciji i Stanku Zovko s Pologa za uradak „Pjesma ljubavi“. Treća nagrada za literarni uradak „Iz života istrgnuta stranica“ uručena je Ivanu Kraljeviću iz Širokog Brijega.

Prvonagrađeni autor prof. Živko Ključe napisao je glazbu na stihove fra Umberta Lončara „Mrtva moja braćo“. Autor je dao i opisni pregled skladbe : dakle ona se sastoji iz nekoliko glazbenih slika.

‘Prva iz početka predstavlja skup žena i starica koje pjevaju hercegovačkim motivom tugu i plač nad onim što se dogodilo.

Druga glazbena slika je sastavljena od motiva hercegovačkog crkvenog napjeva početne fraze ZDRAVO TILO i u nastavku od gregorijanske fraze DIES IRAE…..to sve skupa djeluje kao prvi oblici višeglasja ( ORGANUMI ) kao da je riječ o NOTREDAMSKOM zvuku,a tekst pjevaju Fratri gledajući svoju mučki pobijenu subraću.

Treća slika predstavlja alla MARCIA FUNEBRE….. kao posmrtnu tužnu koračnicu.

Četvrta je alla glagoljaški pjev Fratara slobodnijim stilskim izričajem gdje se može osjetiti jeka /odjek sa ŠIROKOG BRIJEGA -povratni zvuk.

Peta oponaša muški poluplač što pjeva uspavanku pobijenima.

I na kraju postavljanje križa INRI na mjesto zločinačkog pogubljenja.

Narator / glumac specifične boje ima itekako važnu ulogu izgovarati tekst Fra UMBERTA LONČARA napisanog 1945’.

Autora bi puno radovalo da se skladba zborski uvježba i snimi, jer skladba ima umjetnički karakter da u minimalističkoj maniri dočara …ama baš sve što tekst govori.

Riječ je o glazbenom intelektualcu i čovjeku velike erudicije ,koji je u skladbu ugradio i motive hercegovačkog crkvenog pjevanja, kao zalog za buduća glazbena nadahnuća.

Notni zapis skladbe pogledajte klikom ovdje.

1 misao o “Prva nagrada za glazbu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.