Prvašići

Početkom rujna krenuo je u školu treći naraštaj (u dobrkovskoj školi drugi) prvašića devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja. Prijelaz na devetogodišnje osnovno  obrazovanje podrazumijeva raniji polazak u školu. Novi program školovanja započinje edukaciju djece u šestoj, umjesto sedmoj godini života. Program ima određenih prednosti, jer se uklapa u europski sustav osnovnog obrazovanja. Nositelj ove inicijative je OESS koji ima za cilj uskladiti naše školstvo s standardima EU-e.  Novi obrazovni sustav trebao bi pripremati mlade naraštaje za život i rad u svijetu koji se nalazi u stalnim tehničko-tehnološkim promjenama. Temeljni cilj novog Programa je poticanje kreativnosti, kritičkog promišljanja, primjena novih znanja, samostalno rješavanje problema i dr.

Slika

Slika

Međutim, nije problem Program, nego njegova kvalitetna provedba. Ne postoje temeljne pretpostavke  za njegovu realizaciju. U prvom redu, što nam se žuri, našoj djeci ukrasti,  jednu godinu igre i bezbrižnog djetinjstva. Opremljenost učionica s pedagoško-didaktičkim sredstvima je gotovo nikakva Preveliki teret je pao na roditelje zbog racionalizacije školske mreže. Djecu treba dovoziti i odvoziti iz škole (djeca u školi borave 2 sata i 30 minuta), a tko danas ima toliko slobodnog vremena na  raspolaganju. To su razlozi da nastavu u našoj školi pohađaju djeca iz Britvice, Crnča i Izbična.
Prvi razred se uglavnom svodi na igru i učenje uz igru. Ocjene moraju biti opisne, a naša učiteljica (Vesna Rezić) svakom učeniku mora dati opisnu ocjenu, odnosno, opisati riječima što i kako dijete radi.
Nigdje programa za edukaciju i stručno usavršavanje učitelja, pedagoga i drugih sudionika odgojno-obrazovnog procesa,  preko čijih se leđa upravo lomi ova reforma.
Iako naša djeca ne bi smjela biti pokusni kunići, ne trebamo prerano donositi konačne sudove o njezinoj valjanosti ili promašenosti. Vrijeme će biti njezin najbolji sudac . Stoga , devetogodišnjem obrazovanju trebamo pružiti priliku, unatoč svim manjkavostima i poteškoćama koje sa sobom nosi.

Ovogodišnji prvašići

Slika

S lijeva na desno, stoje: Antonija Soldo, Iva Pavković, Sara Grbešić, Maja Crnjac, Gabrijela Zeljko, Barbara Marušić, Robert Soldo, Lovro Pavković, Filip Hrkać, Petar Grbešić i Karlo Rezić.

18 misli o “Prvašići

 1. Majka Odgovori

  Lijepa djeca, lijepa škola ali im je okoliš katastrofa. Tisuću plastičnih boca u travi do koljena. Sramora mjesne zajednice Dobrkovići!!!

 2. Za majku.... Odgovori

  Pa eto kad je sramota,ujtra fino urani i pokupi boce,,učini i ti nešto za mjesnu zajednicu,a nemoj samo hlapit bezzzzzz!!!!!!

 3. Za iznad Odgovori

  A nemoj tako. Ima neki red tko to treba organizirati da se pokupi i pokosi. Za to je zaduženo rukovodstvo mjesne zajednice.

 4. ja!!!! Odgovori

  Treba ponovo birat predsjednika mjesne zajednice,ovaj je nula.E ,tek tada treba nešto organizirat i radit,a ovako nema koristi!!!

 5. aaa Odgovori

  ae dosta svadje ne kvarite ovu stranicuu!!! ako se zelite svadjati mars na poljee pa se svadjaj al ne ovdje!!!

  jel to jasno!!!

 6. promatrač Odgovori

  Zašto bi djeca kupila smeće što pet -šest neodgojenih dječaka iz okoline škile bacaju, ima tu boca od karlovačke pive najviše- razbijenih, kupila. Pa ta djeca koja idu tu u školu ne bacaju okolo smeće oni imaju kantu i znaju da se smeće baca u kantu. Ali ne brinit se zar niste vidili da su učiteljice sa čistačicom i ženom iz britvice pokupile smeće?? To je naša sramota sigurno. A pošto nitko neće da javno progovori vodstvu mjesne zajednice stvarno bi bilo vrijeme da se nešto u ovim našem selu promjeni NABOLJE!!!

 7. ja Odgovori

  i ja mislim daje okolis oko skole neuredan treba se nesto poduzimat pa stabi falilo i djeci da to kupe na kraju krajeva oni to i bacaju pa kad vide da oni to moraju i da kupe nece onda ni bacat

 8. za majku Odgovori

  eto nek ti je u izbičnu i britvici lijep okoliš oko škole mi barem kupimo smeće a vi govna od ajivana

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.