SMILJE – POVIJESNI ISKORAK

Davno sam shvatio da se ne treba odveć brinuti za stvari i događaje na koje pojedinac ne može utjecati. Oni će ići svojim tijekom, brinuli se mi ili ne. No, s druge strane za stvari i događaje na koje možemo utjecati, vrijedi se truditi, raditi, uvjeravati druge… i sam učiniti sve što možeš.
Tako ćemo 2015.godinu pamtiti po izbornoj “groznici” koja je kod nas u Hercegovini zavladala odmah na početku godine i kad smo unatoč svim otežanim okolnostima digli glas, strpljivo čekali u redovima, i konačno dočekali da dobijemo prvu hrvatsku predsjednicu.
Kraj godine donio nam je novu izbornu pobjedu i slavodobitni usklik: “Oba su pala!”
No, na polju gospodarstva, odnosno poljodjelstva zbio se, iznenada, nov zaokret na dobro, i prekinuo dugogodišnju letargiju. Uzalud smo zadnjih 20 godina s razočaranjem govorili kako smo sve zapustili, kako smo postali neradnici, kako su nam obradive površine podivljale, zarasle u korov, kako je nestalo stoke …, a vidimo nestaje i ljudi. I onda se pojavi nova djelatnost : SMILJE!!! Često ne mogu vjerovati svojim očima, zbog prizora koje vidim. Ponovo se uzorale njive, prave se plastenici, sije se sjeme, pikiraju se sadnice, sadi se! Moderna tehnika je omogućila strojnu obradu (kopanje i frezanje) kamenjara, pa niču nove obradive površine gdje ih nije nikad bilo, ljudi uzimaju “erarno” zemljište od županije u zakup, planiraju obraditi površine koje se broje u hektarima. Osjeća se jedan novi zamah i polet. Nešto što bi čovjek mogao samo poželjeti i od Boga izmoliti. Dao Bog da nam ovo krene po dobru i donese blagodat ovom kraju.
Povijest ovo treba zapamtiti, pa ću navesti obitelji koje su u Dobrkovićima tijekom 2015. posadili smilje.
– Pero Ćorić pok.Stanka
– Anđelko Grbešić – Dule
– Robert Grbešić – Đuti
– Jozo, Darinko i Branko Perko pok.Gojka
– Božo Perko pok.Gojka
– Borislav Grbešić – Jojić
– Iva Grbešić ud. Ivana
– Ivan Soldo pok. Bože
– Željko Crnjac
– Alen Cigić
– Jozo Cigić pok. Ivana
– Željomir Cigić
Ovi ljudi, posadili su u prošloj godini više od 80 000 sadnica smilja. U pripremi su nove parcele i plastenici. Stigla je godina puna optimizma.
(is)

10 misli o “SMILJE – POVIJESNI ISKORAK

 1. Ime * Odgovori

  uvik mi je dolazak ulipšao miris smilja tj. cmilja kako ga ja zovem
  kako li će sad zamirisati…
  bravo za sve vas i neka uspije svaka sadnica

 2. Ime * Odgovori

  Bravo za smilje al nam smilje zavadi selo rodbinu .prijatelje.Veliki grijesi padaju pa jesmo li mi kršcani .Tko je tu krivac onaj što hoce sadit ili onaj što potpisuje
  ..Vlaka je kriva bas sto se nalazi tu gdje jest.stoljecima tako ponosna i prkosi nama bjednim prolaznicima ovozemaljskog zivota. Što čekamo m
  …bez geom.Oprez..

 3. Ime * Odgovori

  malo je selo treba zabraniti prodavati meru nek sad u svojim vrtlovima samo bi se sirili radi drugih interesa plati opcini TISUCU KM injegovo malo morgen

 4. Ime * Odgovori

  U mj. Zajednici isad citam stara ekiipa nitko ne mjenja ništa nitlo ne objavljuje nikakve nnovosti imali itko zaduzen za portal ili to tek tako ko stigne čast i pohvala profesoru.

 5. Ime * Odgovori

  Smilje dozrelo. O donijelo prve opipljive (novčane) plodove. Bravo, vrijedni ljudi.

 6. Ime * Odgovori

  Evo, ovj žuti cvitak iz mog skromnog perivoja na dar tebi, duso, saljem ime joj je ljubav moja Ako ti se miris svidi i njegova cista boja ti je primi s postovanjem i zakiti njedra svoja Ako ti se ne dopadne baci je na oganj zivi nek izgori, nek se stvori u lug i u pep’o sivi .

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.