Stećak

Neposredno iza istočne strane zida, Staroga groblja, nalazi se nadgrobni spomenik  u obliku velikog sanduka. Monolit je postavljen  na ilirsko groblje – gomilu. Još  i danas ispod ovog nadgrobnog spomenika, stoji komad drvene grede koji nije uspio istrunuti. Ovaj kameni blok, težak je oko 4.5 tone.
Lokacija je sve do pred neki dan bila jako zapuštena.


Stećak zarastao u šikaru


Mlade snage dale su se na uređivanje


Nakon obavljenog zadatka usljedilo je slikanje: Josiip, Martin, Tomo, David, Ivan, Ante, Nikola

Spomenik je bio obrastao u gustu šikaru, koju smo zahvaljujući mladim snagama odlučno uklonili. Nakon čišćenja neposrednog okoliša prišlo se skidanju naslaga lišajeva i mahovine.
Na svjetlo su dana  izronili  ukrasi u vidu različitih prigoda iz života tadašnjeg čovjeka. Na temelju laičkog zapažanja uočavaju se: lovac, kolo, križ, ljudsko stopalo s potkoljenicom i ukrasi uz sami rub (bordura) nadgrobnog spomenika.
Posao  je okončan 23. lipnja, 2010. godine i  rezultati su pred vama.

Stavljamo Vam na uvid, cjelokupni i vrlo šturi stručni  opis ovoga lokaliteta koji je objavio VITKO- časopis za kulturu MH, podružnica Š.Brijeg.

DOBRKOVIĆI
Groblje. U blizini starog groblja, istočno od grobaljske kapelice, na ostatcima prapovijesne gomile nalazi se jedan stećak u obliku sanduka. Stećak je dobro obrađen, dimenzija 2,2 x 1,7 x 0,45m.
Ukras: bordura, prikaz kola, ljudske figure i križ¹
¹ Lokalitet nije arheološki registriran.

1 misao o “Stećak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.