Svečana proslava dviju obljetnica

Ovih su se dana ponosni dobrkovćani trodnevnom duhovnom obnovom pripremali za proslavu dvostrukog jubileja.
Prve večeri trodnevnice, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić o četrdesetoj obljetnici početka gradnje,  blagoslovio je proširenu i preuređenu crkvu.
Druge večeri trodnevnice, misno slavlje  predslavio je i propovijedao fra Stanko Mabić, meštar novaka na Humcu.
Na uočnicu sv. Nikoli, misno slavlje predslavio je i propovijedao fra Robert Kiš, župnik župe Izbično.
U subotu 14. studenoga, na blagdan zaštitnika crkve i sela, proslavljena je pedeseta obljetnica kanonizacije prvog  hrvatskog sveca Nikole Tavelića. Svečano euharistijsko slavlje predslavio je i propovijedao fra Branimir Musa, župnik župe Tihaljina.
Nezaboravni svečani trenutak dogodio se  1 kolovoza, davne 1980. Toga je dana na prostor današnje crkve došlo sve što je moglo hodati. Cijelo se selo dušom i tijelom  uključilo u gradnju crkve.
I danas smo sretni i Bogu zahvalni, što smo slogom i zajedništvom, predvođeni duhovnim pastirima, crkvu obnovili i proširili.
Na kraju misnog slavlja fra Ivan se zahvalio svima što što su doprinijeli da današnji dan bude svečan: projektantima, svim izvođačima radova, darovateljima i donatorima.
Pokretač i graditelj crkve fra Žarko Ilić, ukratko je iznio kronologiju gradnje i poteškoće što su se ispriječile na  putu ishođenja građevinske dozvole, zbog protivljenja komunističkih vlasti.
Nedolazak na proslavu ispričali su  i čestitke uputili, nekadašnji voditelji dobrkovske filijale: fra Vlado Ereš iz Švicarske, fra Željko Barbarić na proputovanju iz New Yorka-a u Svetu zemlju i misionar fra Drago Vujević iz Južnog Sudana. Uz trojicu predslavitelja misnih slavlja, proslavi je nazočio i čitlučki župnik fra  Miro Šego, nekadašnji voditelj dobrkovske filijalne crkve.

Projektnu dokumentaciju za proširenje i obnovu crkve izradio je projektni ured Urbis86 u vlasništvu dobrkovćanina Ivana Spajića. Građevinske radove izvela je građevinska tvrtka A3 i kooperanti.
Po nacrtu talijanskog projektanta  Michelle-a B. kameni oltar izradila je tvrtka Eurostone sa Žvatića.
Rješenje za kameni ambon i tabernakul ponudio je fra Ivan Marić, a realizirao Eurostone. Kamene posude za blagoslovljenu vodu, od ideje do izvedbe proizvod su  iste tvrtke. Tvrtka je darovala  i ugradila kamenu oblogu za dva okrugla stupa.
Reljefi na oltaru (janje – euharistijski Isus)  i svetohraništu (Isus na putu u Emaus) rad su akademskog kipara Ilije Skočibušića.
Vitraje četiriju evanđelista (pogled izvana, gore lijevo Matej,  gore desno Marko, dolje lijevo Luka i dolje desno Ivan) na rozeti iznad ulaznih vrata, izradio je akademski slikar Mladen Ivešić.
Ulazna hrastova vrata, proizvod su tvrtke Kontinental iz Kiseljaka.
Sve aluminijske prozore  darovala je tvrtka Almis-Z iz Širokog Brijega.  Ozvučenje crkve, dar je tvrtke Kamir iz Širokog Brijega.
Pored ulaznih vrata postavljena je kamena ploča s uklesanim tekstom zahvale, svima koji su crkvu iz temelja obnovili, na trajan spomen i zalog vjere  ostavili budućim naraštajima.


Sve je završilo u šaljivom tonu. Prije svečanog blagoslova, fra Branimir je upitao nazočne: „Bude li ovoliko svijeta na nedjeljnoj misi“? Kad je dobio potvrdan odgovor,  nadodao je: „Onda ćemo morati proširiti crkvu“.
Svečana atmosfera nastavljena je u obiteljima za blagdanskim stolom.

2 misli o “Svečana proslava dviju obljetnica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.