SVETI NIKOLA BISKUP DARUJE NAJMLAĐE

Dječice draga, brzo,brzo očistite cipelice i stavite ih na prozor jer nam u goste dolazi glavom i bradom sv. Nikola. Samo dobroj i urednoj dječici on u cipelice darove noću donosi. Zločestima i lijenima Krampus šibu o guzu lomi.
S planiranjem programa trebalo je razmišljati i o financijskim sredstvima koje je trebalo namaknuti  za dječje darove. U tom pogledu  fra Nikola je animirao likovnu umjetnicu Kristinu i framaše oko izrade adventskih vijenaca koji su prodavani u Dobrkovićima nakon nedjeljnih misa. Na taj način prikupljena je solidna količina sredstava. Uz to su sv. Nikoli pritekli u pomoć i neki pojedinci.  Međutim tvrtka MEPAS u cjelosti je svojom donacijom  napunila  vreće primamljivim i slatkim darovima. Cjeloviti program osmislio je i poticao naš fra Nikola, a djecu je pripremala i uvježbala novinarka Ana –Marija Prskalo koja se pokušava ostvariti i u glumačkom pozivu.

Danas je svanuo divan dan, jer je Nikola u cjelonoćnom dijeljenju darova od umora malaksao i svoju sijedu i umornu glavu malo naslonio. Nakon višekratnog buđenja, naš ga je fra Nikola Rosančić uspio probuditi  i dozvati  u Dobrkoviće tek poslije nedjeljne mise.  Maleni su izveli bogat i raznovrstan program.  Kroz  igrokaze  i klavirske  izvedbe, poželjeli su sv. Nikoli veličanstvenu dobrodošlicu.

Program dočeka sv. Nikole biskupa

1.    Uvodni pozdrav voditeljice
2.    Canon in D mayor  Johann Pachelbel  u izvedbi Luke Ćorića
3.    Predstava: Zvončić traži sreću ( glume djeca manjeg uzrasta)
4.    Klavirska točka: River flows in you – Yiruma  u izvedbi  Luke  Ćorića
5.    Igrokaz: Božićna noć ( glume djeca većeg uzrasta)
6.    Klavirska točka: Croatian rhapsody u izvedbi Luke Ćorića
7.    Dolazak  sv. Nikole i dijeljenje paketića

Ganut simpatičnim glasićima, svu je djecu zasuo raznolikim darovima.
Ovako je sv. Nikoli nekada prije krasnoslovila jedna Kristina:
Tvoj te Ante prosi:
Pidžamu i čarape
Više ne donosi! Od prošle sam godine
Jako dobar bio
I zato sam, vjerujem,
Bicikl zaslužio. Da je meni zaista
Potrebna pidžama,
Već bi mi je kupili
Il’ tata il’ mama…

Sveti Nikola je živio u mudrosti i plemenitosti, a iz ljubavi prema bratu čovjeku sav svoj imetak je prodao, a novac podijelio  siromasima. Siromašnom susjedu ubacuje novac kroz prozor da bi ovaj mogao udati svoju kći. Njegova ga dobročinstva uskoro čine zaštitnikom siromašnih. Uskoro postaje svećenik i svojim životom nastoji slijediti svoga Učitelja  koji je ljubio sve ljude. Živeći uzornim svećeničkim životom, uskoro postaje biskupom. Sav se predao vjeri i molitvi  pomažući najsiromašnijima. Svojim svećeničkim životom sve je više sličio na sveca koji je poput Isusa smirivao olujno more i tako postao zaštitnikom pomoraca. Molitvom i blagoslovom ozdravlja dijete, pa postaje zaštitnikom djece. Zahvaljujući svojoj nepokolebljivoj vjeri činio je čuda, jer mu je životni credo nalagao ljubav prema Bogu i bližnjemu.
Štovanje sv. Nikole u našemu narodu seže u daleku prošlost, te je jedan od najomiljenijih svetaca, osobito pomoraca i najmlađih.
Svim Nikolama i Nikolinama te njihovim izvedenicama želimo sretan imendan.

7 misli o “SVETI NIKOLA BISKUP DARUJE NAJMLAĐE

  1. izvanredno Odgovori

    Čestitke fra Nikoli! Čestitke djeci – glumcima u oba igrokaza! I Ani-Mariji koja je uvježbala djecu za predstave! Zahvala i onomu koji je pomogao sv. Nikoli napuniti vreće!

  2. selo malo Odgovori

    dobrkovćani su opet po tko zna koji put stvorili prekrasnu atmosferu u svom malom mjestu!
    hvala svima koji su se trudili,predstava je bila zanimljiva i počna! No nadasve hvala SV.Nikoli koji je obradovao djecu i pokazao tko ih uistinu dariva!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.