Sveti Nikola, moli za nas!

Sveti Nikola nas potiče…
              U moderna vremena sloboda ispovijedanja vjere zajamčena je svakom pojedinom ljudskom biću – čovjeku raznim deklaracijama i poveljama – počev od Povelje Ujedinjenih naroda 1948., pa bilo do Ženevske deklaracije, Europske konvencije – do Ustava pojedine države. Ma tih papita napretek. U bilo kojoj zemlji da se putnik namjernik nađe – papir mu daje svo pravo da živi dostojanstven život. Dakako da smo svjesni da papir mnogo toga podnosi, što nerijetko se može odnositi i na Krsni list, kojim ćemo s vremena na vrijeme zadragano promahati, a životom ga ne opravdati. Duhovnost Crkve i njenih članova poziva nas još konkretnije u oživljavanje našeg kršćanstva stavljajući pred nas Mučenički list po primjeru svetog Nikole Tavelića.
             U davna vremena, vođen živom Riječju namjerio se sveti Nikola Tavelić pronijeti glas o Kristu, prvo u Bosni, a zatim i u Svetoj Zemlji – mjestu rođenja, života, muke, smrti i uskrsnuća Isusa Krista. Gdje i podnije mučeničku smrt 1391. Godine van zidina slavnoga grada Jeruzalema – na lomači dade život za Krista.
             Izazov živjeti kršćanstvo – pa i do kobnog prolijevanja krvi misao je vodilja duhovne pripreme koju pred nas stavlja svetkovina svetog Nikole Tavelića.
             Ideal kojeg je modernom čovjeku teško i nestvarno nasljedovati – misionariti i biti spreman položiti vlastit život za Krista. No, ovim nam se primjerom barem budi želju za onim prvim – biti kršćanin beskompromisno, nedjeljom i svagdanom. Mi ne trebamo ići daleko da bi bili misionari. Stoga neka ova duhovna priprava za proslavu nebeskog zaštitnika Dobrkovića bude obnova kršćanskih ideala za što bolji suživot i napredak svih nas. Nama nisu potrebni papiri koji obećavaju, nego riječi koje djela postaju. Svima nam se uteći zagovoru svetog Nikole za naše obitelji i Dobrkoviće, sve kršćane i Katoličku Crkvu.
              Naše molitveno zajedništvo u c rkvi i u našim kućama neka nas vode prema čistoj i bistroj vjeri. Budimo odvažni u zajedništvu i ispovijedanju vjere u jednoga Boga-Oca i Sina i Duha Svetoga. Pomoć nam bio sveti koji život okruni palmom mučeništva.
                                                                                                                                             Vaš fra Ivan

11.XI.2018. XXXII Nedjelja kroz godinu

Krunica i litanije na čast s vetog Nikole u 08.30 sati
Prigoda za sakrament pomirenja od 08.30 sati

Sveta misa u 09.00 sati
o. Fra IVAN Marić, župni vkatr na Širokom Bijegu
Pjeva Mješoviti zbor svetog Nikole

 

12.XI. 2018. Ponedjeljak

Prije podne ispovijed naših starih, bolesnih i nemoćnih.

Krunica i litanije na čast s vetog Nikole u 16.30 sati
Prigoda za sakrament pomirenja od 16.30 sati

Sveta misa u 17.00 sati
o. fra Bože Milić, župnik, sv. Petar i Pavao; Mostar
Pjeva Zbor Franjevačke mladeži s Briga
50. Obljetnica redovništva s. M. Klementine Spajić

 

13.XI. 2018. Utorak

Krunica i litanije na čast s vetog Nikole u 16.30 sati
Prigoda za sakrament pomirenja od 16.30 sati

Sveta misa u 17.00 sati
o. fra Stipe Marković, župnik, sv. Stjepan Gorica Sovići
Pjeva klapa Dobrkovići

 

SVETKOVINA SVETOG NIKOLE TAVELIĆA – 14.XI. 2018. Srijeda

Krunica i litanije na čast s vetog Nikole u 16.30 sati
Sveta misa u 17.00 sati
o. Ljubo Planinić, župnik, sv. Ilija Kruševo
Pjeva Mješoviti zbor svetog Nikole Tavelića
Nakon svete mise druženje i okrijepa

 

Molitva za dar ljubavi
Sveti Nikola, uzore sveta života, resile su te sve kreposti Božjih ugodnika , osobito ve lika ljubav prema Bogu i bližnjemu. Ta te je ljubav potakla da dadneš život za spasenje bližnjega
i tako dođeš do palme mučeništva. Molim te ponizno, isprosi mi milost da i ja živim kreposno, osobito da djelotvorno ljubim Boga nadasve, a bližnjega kao samoga sebe. Amen.

 

Za kršćanske obitelji
Sveti Nikola, u krilu si plemenite kršćanske obitelji primio pravi kršćanski odgoj i upoznao put istine koji vodi u vječni život. Molim te, isprosi našim obiteljima milost da u njima vlada živa vjera, vršenje Božjih zapovijedi, osobito međusobna ljubavi razumijevanje. Amen.

 

U svakoj potrebi
Sveti Nikola, tolikim si svojim štovateljima pritekao u pomoć u različitim potrebama i tako ih utješio i obradovao. Molim te da i meni pomogneš u mojoj potrebi i tako me utješiš i obraduješ. Isprosi mi od Boga milost …, ako je to na veću slavu Božju i moje spasenje. Amen

 

 

 

 

Sveti Nikola, moli za nas!

 

Ostavite komentar