SVETI NIKOLA

I ove godine Nikola sveti želi nas pohoditi i darove maloj djeci pokloniti. Stariji kažu, da je zaštitnik djece, osim darova, nudi i puno sreće. Zbog godina svojih i tereta slatkog ni njemu nije hoditi lako. Zato u društvo poziva svoje, šumske junake iz basne ove.   Široka srca smješi se medo, a vuk nosi janješce jedno. Kad ih ugleda sova, mudrica stara, u bradu reče, jel to me vid vara.. Naivni zeko, mrkvu i kupus nosi, da otkupi  sve svoje naivnosti. Za njima tužni i bosi, jež i mijo hode, svu noć su tražili čizmice svoje. U glas su rekli, našli ih nismo, dječice draga, falili smo. Nato će medo utješno reći, čizmice nisu uvjet sreći. Poklona djeco za sve ima, jamac za to je moja  družina. Svi su potvrdno mahali repom, dok je Niko poklone dijelio redom. Kad je darova doteklo svima, ozaren Niko reći će njima. Dječice draga, stvorovi Božji, kako je lijepo živjet  u slozi.   Ti si Niko Božji svetac, koji štitiš pomorca i putnika svakog, ali reci pravo da su ti djeca na srcu jako. Hvala ti Niko, kliknuše djeca, nek te na putu prati sreća.  Opet nam dođi starino časna, mole te djeca iz sveg glasa.
Na to će Krampus spodoba zlobna, kako za mene nema poklona zgodna. Za zloću tvoju,  nemam ja dara, plašiš mi djecu  i bjež od oltara.

Slika

Slika

Dok su djeca iščekivala susret sa Svetim Nikolom, mlada glumačka družina DOMAĆI izvela je zanimljivi igrokaz SVETI NIKOLA U ŠUMI. Riječ je o kratkom igrokazu, basni. Glavne likove tumače životinje, preko kojih autor ukazuje na ljudske mane i vrline. Loše ljudske osobine tretiraju se na podrugljiv, a dobre  na afirmativan način.
Glumci su i ovaj put, pokazali zavidnu razinu glumačkog talenta. Svakako su zaslužili su čestitke.
Igrokaz je pripreman po tekstu Sandre J. uz stručno vodstvo  Ivana Skoke.

Likovi:

Medo                Lucija  Perko
Vuk                  Marijana  Cigić
Sova                 Barbara  Grbešić
Jež                   Marina  Ćavar
Zec                  Gabrijela  Grbešić
Miš                   Marija  Perko
Krampus           Nikolina Grbešić

Nikola Sveti   (Drago Stojaković, student Likovne Akademije)  je iz daleka, stiga djeci ravno iz Osijeka.

Slika

Slika

U ime svih darovanih, zahvaljujemo MEPAS-u  na bogatim dječjim paketićima.

9 misli o “SVETI NIKOLA

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.