Tkalja

Danas nam je  Mila Grbešić (1921) – Antina  kazala  kako se ona iz radoznalosti kao djevojčica,  uputila u tajne tkanja. Prve korake ovoga zahtjevnoga posla (zanimanja) učila je od majke Marije, pomažući joj stavljati osnovu na tkalački stan. Već kao dvadesetogodišnjakinja (stasala cura) u poslu se sasvim osamostalila, tkajući  vrlo zahtjevne proizvode koje su onodobne udadbenice brižljivo stavljale u svoje „ruvo“. Svašta se tkalo, kaže Mila, od gunja, ruta, serđada, (sjedalica) ćenara, ćilima do čobanskih torbi, kobanica i terluka. Mila je sve  to izrađivala na gotovo umjetnički način, udovoljavajući svim, a ponekad i nemogućim zahtjevima svojih „stalnih „ mušterija.

Ti  su zahtjevi navirali iz želje za isticanjem i dokazivanjem kod pojedinih naručiteljica, kako bi njihove „bale“ (komore) izazivale što više uzdaha kod cùra koje su čekale na svoju priliku. Zašto ovo naglašavamo? Iz jednostavnoga razloga  što  tadašnja mladež, a osobito udadbenice, nisu imale drugoga načina  doći do  ovakve posteljine ili odjevnih predmeta. To je bila jedina prilika.

U Milinoj kući smo pronašli popriličan broj njezinih uradaka, koji su nekada bili u dnevnoj uporabi a vama ih danas stavljamo na raspolaganje.
Danas, pritisnuta bremenom godina i krhkim zdravljem, sa svojim nećakom Antom  provodi staračke dane.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.