U 87 godini umro maestro Dinko Fio

U 87 godini zivota umro je maestro Dinako Fio, jedan od najistaknutijih hrvatskih glazbenika te voditelja mnogih zborova i klapa. S mnogima je osvojio svjetske i drzavne festivale a medju najpoznatijima su: asambl Lado, Klapa Nostalgija, klapa Sagena, Klapa Fjabula, Klapa Oąjak, Klapa Kamen i drugi. Dinko Fio (28. travnja 1924., Blato na Korčuli) je hrvatski skladatelj, melograf, dirigent, zborovođa (posebice dječjih zborova) i glazbeni pedagog.

 

Podrijetlom je s otoka Hvara. Školovao se u Dubrovniku. Karijeru je poslije nastavio u Zagrebu. Jednim je od prvih hrvatskih stručnih melografa. Djeluje od 1943. godine. Poznat je kao osoba koja je skladala, priređivala, harmonizirala i obrađivala tekstove za dalmatinske klape i mjeąovite pjevačke zborove.
Obrađivanjem i davanjem u javno izvođenje je spasio je od zaborava brojne hrvatske narodne klapske pjesme iz Dalmacije. Kao skladatelj je izgradio povelik opus na temeljima te hrvatske tradicijske glazbe.

Uglazbio je i aranľirao za klapsku izvedbu pjesme hrvatskih pjesnika i pjesnikinja kao ąto su Vladimir Nazor, Lucija Rudan, Tatjana Radovanović i ini. Plodnu suradnju je ostvario s poznatim klapama kao ąto su velolučka klapa Oąjak i zagrebačka klapa Nostalgija, čiji je osnivač i dugogodiąnji voditelj i mentor. Osim njih, proslavio se radom s dječjim zborom RTV Zagreb. Uspjeąan je bio i njegov rad s ansamblima Lado i SKUD-om Ivan Goran Kovačić. 1995. je objavio knjigu Iizvorne dalmatinske pjesme abecednim redom regije mjesta zapisa za muąke klape ili zborove. Dobitnik je niza nagrada za skladbe, obrade i izvedbe sa zborovima. Također je dobitnik nagrade Festivala dalmatinskih klapa Omią za ľivotno djelo (1998.),
nagrade Hrvatskog druątva skladatelja “Franjo Ksaver Kuhač“ za ľivotno djelo (2008.) te odlikovanja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1996.)

Podsjetimo Dinko Fio je odradio i par proba sa klapom Dobrkovići.

1 misao o “U 87 godini umro maestro Dinko Fio

  1. pohvala Odgovori

    Svega se sjetite! Svaka čast!
    Bio je pok. maestro Fio i u Dobrkovićima, u kinu u Š. Brijegu zajedno s klapom Prvi komin Snježanin priredio prelijepu večer.
    Usput Prvi komin Snježanin 16.12.2011. dolazi u Mostar. Sudjelovat će na Božićnbom koncertu s klapom Hrvoje s kojom surađuje u zadnje vrijeme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.