Uspjela zabava Hrvatskog Radiše na Širokom Brijegu

Očuvanju kulturne baštine i razvoju prosvjetiteljstva Širokog Brijega između dva svjetska rata, davao je obrazovni sustav s nekoliko samostalnih knjižnica. Osnovane su etnografska, arheološka, geološko-biološka i druge zbirke. Glazbeni život predvodili su puhački i tamburaški orkestar.
Publika je uživala u dramskim komadima,glazbenim izvedbama i komedijama. Kulturno zabavni  događaji imali su redovito i humanitarnu notu jer je prikupljeni novac od ulaznica često korišten za financiranje kulturnih potreba.
„Na 19. o. mj. priredila je mjesna podružnica Hrv. Radiše svoju godišnju zabavu u sali stručne škole časnih sestara sv. Frane uz sudjelovanje mjesne glazbe sv. Cecilije, mjesnih diletanata i učenica stručne škole. Otsvirano je i otpjevano nekoliko komada, a diletanti su odigrali komediju „Pokondirena tikva“ od Jovana Sterije Popovića. Posjeta je bila tako velika, da su se neki morali vratiti, jer nije bilo mjesta. Zabava je u svakom pogledu uspjela. Čist prihod zabave iznosi oko 6 000 dinara, što je za ovako malo mjesto velika suma. Za bife i luku sreće doprinijeli su osim mještana i prijatelji iz Mostara ito g. Blaška Slišković dao je 100 litara prvoklasne žilavke, a tvornica sapuna „Hercegovina“ 30 kg sapuna.“

Kršćanska obitelj 1938.g. str.384.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.