Ususret predstavljanju knjige Dobrkovići kroz vrijeme

Dojma sam da je na portalu objavljeno dosta tekstova iz dobrkovske prošlosti, a neki od podataka mi se čini i prvi put. Kako si dolazio do podataka u sredini u kojoj su crkvene matice izgorjele nakon Drugoga svjetskog rata?
Neke podatke dobo sam od izravnih sudionika događaja, a druge od njihovih bliskih  srodnika. Nisam osobito sretan zbog te ekskluzive, više bih volio da je to učinio netko puno prije sačuvalo bi se puno više događaja i autentičnih svjedoka. Osobito su dojmljiva svjedočenja Anice Grbešić i Jage Solde o proživljenim patnjama. Najviše me zadivlo praštanje ni jednom riječju nisu pokazali mržnju  prema progoniteljima.    Htjelo se ovaj kraj i njegov narod posve obezglaviti najprije ubojstvima istaknutih ljudi  osobito fratara a potom paljenjem knjiga i crkvenih matica da postanemo repa bez korijena. Zato nam je prikupljati  izgubljeno kamenje i pokušati složiti mozaik  prošlosti.

Čini mi se da jedni brojem veći Dobrkovići žive danas izvan Hercegovine. Koliko  je njima zanimljiv portal i hoće li im Dobrkovići kroz vrijeme sadržajem biti privlačna?
Dobrkovćani i njihovi potomci raspršeni su po čitavom svijetu. Iseljavanje pojedinaca i čitavih obitelji posljedica je loših gospodarskih i političkih prilika. Nismo mi nikakva iznimka takva je sudbina većine stanovništva pasivnih krajeva. Samo su se rijetki potpuno integrirali u nove sredine i zanemarli veze sa zavičajem. Značajan dio posjetitelja portala upravo dolazi iz te populacije, pogotovo iz Europe ali i iz SAD-a, Kanade, Australije i drugih zemalja. Sudeći po posjetama (klikovima) postoji značajan interes za ovu vrstu sadržaja. Ilustracije radi, popisao sam sve iseljene od 1911.godine do danas i svi su našli svoje mjesto u budućoj knjizi. Nadam se da nisam nikoga preskočio. Zanimljiv je popis djece iz 1917.g. spašene od gladi. Tu su i dva stogodišnja pisma i drugi tekstovi. Nadam se da će knjiga biti dobro prihvaćena pogotovo od iseljeničke populacije zbog mirisa obiteljskog ognjišta.

Kako je pisanje tekstova na portalu ( ti si autor najvećeg broja) preraslo u pisanje knjige Dobrkovići kroz vrijeme?
Pišući tekstove za portal ni na kraj pameti mi nije bilo da bi  to jednog dana moglo prerasti u knjigu. Pojedinci koji su davno napustili selo preko tekstova s portala oživljavali su uspomene iz djetinjstva i rane mladosti. Njihovi su me prijedlozi potakli na razmišljanje o pisanju knjige. Nakon određenog vremena prihvatio sam ponuđeni izazov. Okupila se ekipa entuzijasta i krenula u avanturu zvanu Dobrkovići kroz vrijeme
Knjiga je trenutačno u grafičkoj pripremi, reci nam nešto o tome koliko će se završni proizvod poklopiti s tvojom koncepcijom?
Očekujem solidnu monografiju. Sadržaj je logički podijeljen na više zasebnih cjelina, sa zanimljivim pristupom problematici sela. Knjiga je nadišla sva moja očekivanja. Nadam se dobrom prijemu publike.

Jesi li u ovoj pustolovini imao suputnika? Tko ti je i kako mogao pomoći? ( predstavi nam najbliže suradnike)
Okupilo se društvo sjajnih dama i pustolovnih suputnica s vrlo izvjesnom kvalitetom konačnog proizvoda. Postupio sam po narodnoj „Daj dite materi.“ Uredničkim Vijećem koordinira Blanka Kraljević prof. hrvatskog jezika i književnosti uz asistenciju Diane Zovko  prof. hrvatskog jezika i književnosti njihova je briga lektura i korektura.Ne znam koji im je ovo uređivački  posao po redu. Marija Cigić prof.njemačog jezika priredila je sažetke svih poglavlja. Sažetke na engleski preveo je Dinko Jurić prof. i Antonija Marić prof. na  njemački jezik. Sve odreda izvrsni ljudi i suradnici. Prijedlozima i savjetima pripomogli su: književnik Ivan Baković, prof. dr.sc. Marko Dragić, Ivan Dugandžić, dr. fra Robert Jolić, i dr. sc. Marinka Šimić. Svima iskrena hvala.

 Uvijek na kraju razgovora pitam jesam li što bitno preskočila. Ako jesam, slobodno mi       napomeni?
Mislim da smo razgovorom dotakli sve važnije korake u nastanku i uređivnju knjige. Zahvaljujem ti što si  široj javnosti predstavila nadolazeću  knjigu i njenog autora. Još nam slijedi predstavljenje knjige u kinu Borak   18. Kolovoza u 20 sati.

Razgovarala  Blanka Kraljević

1 misao o “Ususret predstavljanju knjige Dobrkovići kroz vrijeme

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.